Dioskurene, vanlig betegnelse for Kastor og Polydevkes (lat. Castor og Pollux), tvillingbrødre og sønner av kong Tyndareos i Sparta og hans hustru Leda. Ofte nevnes Zevs som deres virkelige far, særlig som Polydevkes'. Denne var derfor udødelig, og da den dødelige Kastor var blitt drept av Lynkevs, fikk Polydevkes tillatelse av Zevs til å dele sin udødelighet med broren slik at de avvekslende skulle tilbringe én dag i underverdenen og én på Olympos.

Dioskurene symboliserer på den måten broderkjærligheten og det inderlige vennskap. Blant deres bedrifter nevnes deltagelse i argonautertoget og den kalydonske jakt, videre at de befridde søsteren Helena da hun var blitt bortført av Thesevs. De er fremragende ryttere, Polydevkes også en særlig dyktig nevekjemper. Dioskurene ble dyrket over hele Hellas, særlig på Peloponnes, som guder (eller heroer, dvs. halvguder) som bringer plutselig hjelp i nød; de innfinner seg da personlig og blir synlige. For sjømennene viser de seg i form av St. Elmsilden på mastetoppen, og stjernebildet Tvillingene har navn etter dem.

Som hjelpere i nød ble de også dyrket av romerne; i slaget ved Regillussjøen (496 f.Kr.) skulle de ha vist seg på sine hester og avgjort kampen til romernes fordel. Til takk ble det reist et tempel (Castortempelet) for dem på Forum, og som ryttere ble de den romerske ridderstands beskyttere. Foran Quirinalet (det tidligere kongeslott) i Roma står ennå et par kolossalstatuer av dioskurene og deres hester, en marmorgruppe fra 1. århundre e.Kr.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.