dioskurene

Dioskurene

Dioskurene. Castor og Pollux flankerer inngangen til Piazza Campidoglio på Kapitol i Roma. De antikke statuene ble funnet ved Pompeius’ teater og plassert på Kapitol av pave Gregor 13 (1572−85). Hodeplaggene, som har eggeskallform, henspiller på forbindelsen mellom deres mor Leda og Zevs i en svanes skikkelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Statuer av dioskurene

Et par romerske marmorstatuer av dioskurene, Kastor og Polydevkes, fra det tredje århundre.

Artikkelstart

Dioskurene er en vanlig betegnelse for tvillingbrødrene Kastor og Polydevkes i gresk og romersk mytologi.

Faktaboks

Uttale
dioskˈurene
Etymologi
gresk ‘Zevs-sønnene’ (gresk mytologi)

Dioskurene er sønner av kong Tyndareos i Sparta og hans hustru Leda. Ofte nevnes Zevs som deres virkelige far, særlig som Polydevkes'. Polydevkes var derfor udødelig, og da den dødelige Kastor var blitt drept av Lynkevs, fikk Polydevkes tillatelse av Zevs til å dele sin udødelighet med broren slik at de avvekslende skulle tilbringe én dag i underverdenen og én på Olympos. Dioskurene symboliserer på den måten broderkjærligheten og det inderlige vennskap.

Blant dioskurenes prestasjoner nevnes deltagelse i argonautertoget og den kalydonske jakt, og at de befridde søsteren Helena da hun var blitt bortført av Thesevs. De er fremragende ryttere. Polydevkes er også en særlig dyktig nevekjemper.

Dioskurene ble dyrket over hele Hellas, og særlig på Peloponnes. De ble dyrket som guder eller heroer, det vil si halvguder, som bringer plutselig hjelp i nød; de innfinner seg da personlig og blir synlige. For sjømennene viser de seg i form av St. Elmsilden på mastetoppen, og stjernebildet Tvillingene har navn etter dem.

I romersk religion

Dioskurene ble også dyrket som hjelpere i nød i romersk religion. I slaget ved Regillussjøen i 496 fvt. skulle de ha vist seg på sine hester og avgjort kampen til romernes fordel. Til takk ble det reist et tempel for dem på Forum Romanum, Castortempelet. Som ryttere ble de den romerske ridderstands beskyttere. Foran Quirinalet (det tidligere kongeslottet) i Roma står ennå et par kolossalstatuer av dioskurene og deres hester, en marmorgruppe fra 1. århundre evt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg