Diktafon, dikteringsmaskin, diktérmaskin, kontormaskin for innspilling og avspilling av brevdiktater, telefonsamtaler, med mer.

Faktaboks

Uttale
diktafˈon
Etymologi
opprinnelig et varemerke, Dictaphone, lansert 1906; sammensatt av latin ‘det som er diktert’ og gresk ‘lyd’

Historie

Den første diktérmaskin, diktafonen, ble konstruert av Thomas A. Edison i 1888. Som i fonografen, oppfunnet av ham 11 år tidligere, benyttet han vokssylinder som lydmedium. I 1890 startet han fabrikk for produksjon av diktafoner, og han var enerådende i mange år fremover. Forsterkere fikk diktafonen først omkring 1940; man brukte da fremdeles vokssylinder.

Gjennombruddet for diktérmaskinene kom mot slutten av 1940-årene med plastmansjettene og plastplatene, som virket på samme måte som en grammofonplate. Det første magnetofon-opptaket fant sted 1952, og 1956 kom de første diktafonene med magnetisk bånd. I 1980-årene ble det tatt i bruk spesialkassetter for diktering, f.eks. minikassett og mikrokassett.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg