Drosera intermedia

Dikesoldogg har smale blader, men bladplatene er kortere enn hos smalsoldogg. Råbjerg Mile, Jylland, Danmark

Drosera intermedia

Drosera intermedia, dikesoldogg. Foto fra: Skån Sø NØ Vinderup, Jylland, Danmark

Dikesoldogg er en flerårig art i soldoggfamilien. Dette er en av tre arter i soldoggslekta som finns i Norge. Desse artene fanger og fordøyer insekter og små dyr ved hjelp av klebrige hår på blada.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Drosera intermedia
Beskrevet av
Friedrich Gottlob Hayne
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Dikesoldogg finns på torvmosemyrer, men vokser mye fuktigere enn sine to slektninger rundsoldogg og smalsoldogg og den geografiske utbredelsen er begrensa til Sør-Norge.

Utseende

Plantene har en rosett av smale, avlange blad som stiger opp fra bakken, som oftest er dette torvmosemyr. Bladene har kortere bladplater enn smalsoldogg. Bladene har lange kjertelhår der de klebrige dråpene ytterst på håret fanger insektene og bidrar til fordøyelsen. Blomsterstengelen vokser ut fra undersida av bladrosetten og er mellom tre og ti centimeter høy. Det er som regel mellom tre og sju blomster som har fem frie begerblad og fem frie, hvite kronblad. Blomstene har fem pollenbærere og en sammenvokst fruktknute dannet av tre fruktblad. Det er tre frie grifler. Frukta er en kapsel med svært små, vindspredte frø.

Utbredelse

Smalsoldogg vokser i næringsfattig, myr på spredte steder på Østlandet og noe mer vanlig langs kysten til Smøla. Arten vokser fuktigere enn de to andre soldoggartene; ofte i kanten av tjern eller i fuktige flarker, det vil si områdene mellom tuene i myra.

Verdensutbredelsen er Østlige Nord-Amerika og Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Drosera intermedia
Artsdatabanken-ID
101615
GBIF-ID
3191157

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg