Digitaliseringsbord
Digitaliseringsbord. Cursor har lupe med trådkors.
Av /Tekniska Museet.
Lisens: CC BY 4.0

Et digitaliseringsbord er en enhet for overføring av grafiske inndata til en datamaskin. Det består av en digital flate, en digital penn eller markør og tilhørende programvare. Den digitale flaten inneholder et gittermønster av ledere eller sensorer, og når pennen beveger seg over den digitale flaten, registreres punktets koordinater som oversettes til digital form og overføres til datamaskinen.

Digitaliseringsbord brukes blant annet til digitalisering av grafisk informasjon, for eksempel i forbindelse tegne- og konstruksjonsoppgaver. I disse tilfellene kan også fysiske tegninger plasseres ovenpå den digitale flaten, og man overføre punkter fra dette arket ved å bevege pennen over. Denne fremgangsmåten har blitt mye benyttet i digitaliseringen av papirkart.

Selve begrepet digitaliseringsbord er noe foreldet sammen med de nevnte bruksområdene. Den samme teknologien og funksjonene finner man imidlertid igjen i digitale tegnebrett/tegneplater og digitale tavler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg