digital typografi

Artikkelstart

Digital typografi består av fonter, programvare for å designe og bruke fonter, programvare for å distribuere skrift og maskiner for å vise tekst. Design av typesnitt, lay-out av grensesnitt og distribusjon av tekst er i dag hovedsakelig gjort med bruk av digital teknologi. Digital programvare og maskinvare bidrar til utforming av bokstaver og visuell kommunikasjon, distribusjon og kringkasting av digitale medie-enheter og konsumering av disse digitale signalene via skjermer. Digital typografi er kalt “Demokratisering av typografi” fordi de gjør at profesjonelle og legfolk kan utforme visuell kommunikasjon med bruk av typografi.

Siden World Wide Web og HTML har gjort det mulig å ditribuere digital visuell kommunikasjon har det vært viktig at typografien har vært tilpasset disse mediene. Digital typografi er den dominerende måten vi produserer eller konsumerer tekst.

Digitale fonter er programvare som inneholder en samling av tegn, symboler eller illustrasjoner som man kan få tilgang til via tastaturet. Digital typografi kan innlemmes i filer for videre reproduksjon eller skrives inn i kode for å formidles på web. Gjennom årene har det blitt utviklet et utall digitale font-formater. De mest kjente og brukte er per idag OpenType og Web Open Font Format.

Mengden med tekst lest på skjermer er økende. En normal skjerm har en oppløsning mellom 72 og 256 piksler per tomme, mens en vanlig trykksak har en oppløsning på rundt 2500 piksler per tomme. Fontprodusenter utvikler skrift spesielt for skjerm med bedre leselighet i små størrelser. For å gjøre skriften mer leselig på skjerm er den tegnet i forhold til skjermens billedelementer eller piksler også kalt bitmap.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg