Digital tvilling er en digital, virtuell representasjon av et fysisk, virkelig system med tilhørende prosesser.

Forholdet mellom digital og fysisk tvilling

For å kunne kalles en digital tvilling må den fysiske og den digitale tvillingen kommunisere med hverandre. Det kan typisk være at den digitale tvillingen oppdateres automatisk hver gang den fysiske tvillingen endres, slik at den digitale til enhver tid er så lik som mulig den fysiske.

Data som samles inn i den fysiske tvillingen gjøres til enhver tid tilgjengelig for den digitale. Den digitale tvillingen kommuniserer med den fysiske gjennom automatisk styring av prosessene, eller via personer som får informasjon fra den digitale tvillingen og bruker dette til analyser for å fatte beslutninger som påvirker den fysiske tvillingen. Beslutningene kan være av operativ art, for eksempel å beslutte hva som gjøres når en gitt situasjon har oppstått, eller strategiske og for å analyse hvordan større endringer vil kunne påvirke systemet.

Innhold og oppsett

En digital tvilling vil typisk inneholde (eller ha tilgang til) en database med lagrede data fra den fysiske tvillingen, og en eller flere digitale modeller som egner seg for prosesstyring, analyser og beslutningsstøtte for den fysiske tvillingen.

Eksempler

Fabrikk

En digital tvilling for en fabrikk vil typisk inneholde digitale modeller av maskiner, utstyr og prosesser, samt produkter og varer i arbeid. Data fra produksjonsprosessene samles og lagres fortløpende, og kan for eksempel brukes til beslutningsstøtte for produksjonsplanlegging, analyser i forbindelse med avvik på kvalitet og produktivitet, eller til å analysere effekter av investeringer i nye maskiner eller automatisering. Når en ny maskin settes i produksjon blir automatisk oppdatert i den digitale tvillingen.

Sykehus

Kirurgi med digital tvilling
Illustrasjon av digital tvillingteknologi i bruk under kirurgi.

En digital tvilling for et sykehus vil kunne inneholde digitale modeller av pasientflyten, belegg på ulike utstyr og avdelinger som for eksempel røntgen, samt data for alle pasienter. Den digitale tvillingen kan for eksempel benyttes for analyser av bemanningsbehov, investering i nytt utstyr og effektivisering av gjennomstrømning av pasienter. Ved behandling av en pasient kan alle data for tilsvarende lidelser, samt alle data for historikken og behandlingsforløp for den gjeldende pasienten, benyttes av datasystemet for å foreslå optimal behandling som underlag for endelig beslutning som legene tar. En digital tvilling for sykehus setter store krav til datasikkerhet for å unngå at sensitive opplysninger kommer på avveie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg