Diffusjonssveising, sammenføyningsmetode mellom metalliske materialer i fast tilstand, der kontakttrykk og diffusjon av atomer, regulert av tid og temperatur, fører til at kontaktflatene forenes. Flatene, som må være fri for forurensninger, presses sammen og deformeres lett slik at små pasningsavvik utjevnes. Enheten oppvarmes til en temperatur vel under smeltepunktet. Holdetiden varierer med temperatur og trykk og kan være fra minutter til timer. Sveiseprosessen foregår i vakuum eller i en dekkgass.

Faktaboks

Uttale
diffusjˈonssveising

Diffusjon er en prosess der energirike atomer vandrer fra høye konsentrasjoner i grunnmaterialet mot og inn i skilleflaten mellom arbeidsstykkene, hvor de plasserer seg på ledige plasser i atomgitteret. Rekrystallisasjon og kornvekst bidrar også til å utjevne metallurgiske forskjeller i skjøten. Sveisetiden kan forkortes vesentlig ved å anbringe en egnet metallfolie mellom kontaktflatene. Spesielt for et hardt grunnmateriale med høyt smeltepunkt bidrar en bløtere bindefolie til en bedre geometrisk pasning i fugen, og materialet kan velges slik at diffusjonshastigheten øker. Riktig avpasset kan folien også motvirke dannelsen av sprø, intermetalliske forbindelser i bestemte metallkombinasjoner.

Diffusjonssveising er ikke prinsipielt forskjellig fra essesveising og vanngass-sveising, gamle industrimetoder som tilhørte 1800-tallet og enda tidligere tider, der også diffusjon, rekrystallisasjon og kornvekst er viktige elementer i prosessen. Men mens disse metoder forutsetter at delene blir hamret eller presset sammen, er den mekaniske formendring ved diffusjonssveising svært liten. Metoden er avpasset til fremstilling av avanserte konstruksjoner som gassturbiner, raketter, fly og romfart, hvor hvert element er ferdig maskinert, og sveisingen må skje slik at geometrien i konstruksjonen opprettholdes. Den skal videre tilpasses vanskelig tilgjengelige sveisesteder i for eksempel laminater, paneler i varmeskjold med mer.

Diffusjonssveising kan føye sammen mange metaller og legeringer og kombinasjoner av dem, også metaller og keramer. Men de nødvendige hovedelementer i prosessen som samtidig opprettholdelse av mekanisk trykk, høy temperatur og gassbeskyttelse krever spesialkonstruert utstyr for hver enkelt anvendelse, og gjør at diffusjonssveising er kostbar og først kommer til bruk hvor andre metoder ikke kan fylle kvalitetskravene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg