Diffusjonspumpe, luftpumpe til å fremstille høyvakuum, oppfunnet av den tyske fysiker W. Gaede 1913. Brukes til fremstilling av høyvakuum, f.eks. i glødelampeindustrien.

Ved hjelp av en forvakuumpumpe må lufttrykket på forhånd bringes ned mot 10 Pa (under 0,1 mmHg). Forbi en åpning som fører inn til rommet luften skal pumpes ut av (evakueres), strømmer en lett kondenserbar damp (tidl. kvikksølvdamp, nå mest oljedamp). Luften diffunderer gjennom åpningen inn i oljedampstrømmen og føres med av denne. Oljedampen kondenseres mot pumpeveggen som er vannkjølt og tilføres prosessen på ny mens luften drives mot åpningen og fjernes ved hjelp av forvakuumpumpen.

Med diffusjonspumpe kan man få meget stor pumpehastighet, opptil flere kubikkmeter i sekundet. Det finnes også dobbelte eller tredobbelte diffusjonspumper, der flere diffusjonstrinn følger etter hverandre i samme pumpe. Vakuumet som kan oppnås i en diffusjonspumpe er i det vesentlige gitt ved oljens damptrykk, som kan gå ned til 10−6Pa. For lavere trykk anvendes bl.a. getterionepumpe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.