DEET - kjemisk strukturformel
Kjemisk strukturformel til DEET.

Dietyltoluamid (DEET) er det mest brukte myggmiddelet. I Norge er det tillatt å bruke middelet i konsentrasjoner opp til 50 prosent. Det er restriksjoner for bruk hos gravide, barn og ammende, men risikoen må vurderes mot risikoen for myggbårne sykdommer som for eksempel malaria og denguefeber. Produkter med DEET brukes også for å forebygge flåttbitt, og dermed flåttbårne sykdommer som skogflåttencefalitt og borreliose.

Faktaboks

Også kjent som
DEET

Bruksområder

Dietyltoluamid, med kjemisk navn N,N-diethyl-3-methylbenzamide, er et syntetisk virkestoff som finnes i insektmiddel. Formålet med bruk av insektmiddel er å forebygge stikk og bitt fra insekter og flått, og dermed forebygge vektorbåren smitte. Dietyltoluamid er effektivt mot mygg, flått, fluer og lopper. Disse vektorene sprer infeksjoner til millioner av mennesker hvert år, og bruk av produkter med dietyltoluamid (DEET) reduserer dermed risikoen for flåttbåren sykdom som borreliose og skogflåttencefalitt, og myggbårne sykdommer som malaria, denguefeber, chikungunyafeber, japansk B-encefalitt, zikafeber og vestnilvirus. Foreløpige data tyder på at DEET også kan forebygge schistosomiasis.

I tillegg til å bruke insektmiddel, bør man ta flere forholdsregler når man skal ferdes eller oppholde i områder med risiko for vektorbåren smitte med alvorlige infeksjonssykdommer. Det kan være aktuelt med forebyggende medisin, som for eksempel malariaprofylakse, og vaksine som skogencefalittvaksine.

Virkningsmekanisme

Virkningsmekanismen til DEET er ikke kartlagt. Noen studier tyder på at middelet virker ved at luktesansen hos leddyr forstyrres slik at de ikke oppdager og finner verten. Dette skjer ved at DEET hemmer reseptorer på insektene som skal oppdage stoffer som skilles ut av verten, nemlig melkesyre og karbondioksid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg