butan-2,3-dion
Butan-2,3-dion
butan-2,3-dion
Lisens: CC BY SA 3.0

Butan-2,3-dion er en kjemisk forbindelse som er gulfarget og flytende med en intens lukt, men som sterkt fortynna lukter som smør. Kjemisk sett er det et diketon.

Faktaboks

Norsk navn
butan-2,3-dion
Engelsk navn
butane-2,3-dione
Også kjent som

biacetyl, butandion, diacetyl, dimetylglyoksal, smøraroma

Uttale

but'an-to-tre-di'on

Kjemisk formel

C4H6O2

Stoffklasse
keton

Stoffet dannes naturlig under fremstilling av smør, men kan også framstilles industrielt. Det har smeltepunkt på –3 °C og kokepunkt på 88 °C.

Butan-2,3-dion brukes gjerne som smakstilsetning i matvarer. For eksempel er popkorn med smørsmak ofte ikke laga med ekte smør, men med annet matfett som er tilsatt smørsmak.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

butan-2,3-dion
Systematisk navn
butan-2,3-dion

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg