di sotto in sù

Sittende mann sett nedenfra, utført av Giovanni Battista Tiepolo, 1700-tallet. Tiepolo arbeidet særlig med utsmykninger på vegger og i tak og kupler, og han tilpasset synsvinkelen til dette formålet, slik at man som i denne skissen til en takutsmykning ser fotsålen til figuren, men ikke hele hodet. Denne synsvinkelen, som gir ekstrem forkortning, kaller man med et italiensk faguttrykk di sotto in sù.
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

Artikkelstart

Di sotto in sù er en italiensk betegnelse som betyr «nedenfra og opp», og som innebærer ekstrem forkortning av figurer som er malt i et tak eller kuppel, slik at de ser ut som om de befinner seg høyt over betrakteren eller svever fritt omkring.

Faktaboks

Etymologi

italiensk 'nedenfra og opp'

Også kjent som

perspektivisk forkortning i takmaleri

Teknikk

Takutsmykning, Camera degli Sposi (brudeparets værelse), freske i taket, Castello di San Giorgio i Mantova, utført av Andrea Mantegna cirka 1465-1474. Betrakteren ser opp i en fiktivt malt oculus ("kuppeløye") hvor mennesker lener seg over balustraden og titter ned.
Public Domain.

De fleste utsmykninger av dette slaget er utført som fresker. Men enkelte kunstnere setter i tillegg inn skulpturer og ornamenter i stukk, som kan stikke ut i det faktiske rommet, i den hensikt å øke helhetens illusjon av tredimensjonalitet.

I renessansen og frem til 1700-tallet ble denne typen perspektivisk metode, som særlig ble anvendt i kirker og palasser, raffinert med hensyn til illusjonisme.

Historikk

Andrea Mantegnas utsmykning av et tak i Castello di San Giorgio i Mantova, som stod ferdig i 1474, blir regnet som et pionerarbeid med hensyn til bruken av di sotto in sù.

Correggio og Giulio Romano videreutviklet Mantegnas perspektiviske metode, di sotto in sù, i flere takutsmykninger i kirker og palasser i henholdsvis Parma og Mantova.

Giovanni Battista Tiepolo fullførte i 1753 utsmykning av taket i Würzburger Residenz, som blir regnet som en av de største i kunstens historie.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Descargues, Pierre (1982). Perspective. History, Evolution, Techniques. New York: Van Nostrand Reinhold
  • Gill, Robert W. (1974). Basic Perspective. London: Thames & Hudson
  • Wright, Lawrence (1983). Perspective in Perspective. London: Routledge & Kegan Paul

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg