devulkanisering

Devulkanisering ved hjelp av den termomekaniske metoden.

Artikkelstart

Devulkanisering er en kjemisk prosess som opphever virkningen av vulkanisering av gummi, slik at gummien igjen blir plastisk og kan brukes i nye gummiprodukter.

Faktaboks

Uttale
devulkanisˈering

Mesteparten av den vulkaniserte gummien som produseres i verden brukes til å produsere dekk, og man har estimert at rundt 10 millioner tonn dekk blir kastet hvert år. Siden ikke all denne gummien kan resirkuleres i andre vulkaniserte gummiprodukter, er devulkanisering en aktuell måte å gjenvinne en del av gummiavfallet på.

For å devulkanisere gummi, maler man først materialet opp i små biter mindre enn en millimeter. Slik små partikler kan lettere prosesseres. Deretter må bindingene der svovel danner et molekylært nettverk brytes, helst uten å ødelegge bindingene som holder polymerkjedene sammen. Dette kan gjøres ved hjelp av kjemiske reaksjoner, ultralyd, mikrobølger, mikroorganismer eller termomekanisk behandling. Ved termomekanisk behandling varmes gummien opp, noe som fører til at svovel-svovel-bindingene brytes. Deretter utsettes gummien for høye skjærspenninger, slik at de sterkere bindingene mellom svovel- og karbon-atomer brytes. Produktet kan så videreforedles til et nytt gummimateriale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg