Deteksjonsgrense er den minste mengden av et stoff som kan påvises i en kjemisk analyse.

Ved veiing vil deteksjonsgrensa være den minste mengden stoff som man kan ha på vekta der man kan være sikker på at vektutslaget ikke skyldes tilfeldigheter, for eksempel trekk i lufta. I kromatografi vil deteksjonsgrensa være den minste mengden stoff som man kan være sikker på vises i kromatogrammet. For krydder i matvarer vil deteksjonsgrensa være den minste mengden krydder som er mulig å kjenne igjen smaken på i matvaren.

Dersom en prøve inneholder mindre av stoffet som undersøkes enn deteksjonsgrensa, vil stoffet likevel kunne være tilstede, men uten at man kan se det i analysen. Det kan være ørsmå mengder av et krydder i en matvare, uten at man klarer å kjenne smaken av det. Det kan være ørsmå mengder av et ulovlig dopingmiddel i en dopingprøve, men så liten at man ikke kan finne den i analysen.

Selv om det er nok av et stoff til å vises i analysen, det vil si at mengden av stoffet er større enn deteksjonsgrensa, så må det likevel være enda mer stoff i prøven for å si med sikkerhet hvor mye man har. Det er fordi målingene nær deteksjonsgrensa blir så unøyaktige at usikkerheten i målinga er større eller like stor som mengden stoff. Hvis ei vekt har en usikkerhet på pluss/minus et kilogram, så vil man kunne se utslag på vekta om man legger på 800 gram, men skalaen klarer ikke å vise nøyaktig hvor mye. Den laveste målbare mengden kalles ofte for kvantifiseringsgrense eller bestemmelsesgrense, og kan for eksempel være fem ganger så mye som deteksjonsgrensa.

Ofte vil man både for deteksjonsgrensa og kvantifiseringsgrensa legge inn en sikkerhetsfaktor, gjerne på 2 eller 3, så man er helt sikker at stoffet finnes i prøven som analyseres (for deteksjonsgrensa) og man kan si helt sikkert hvor mye det er av stoffet (for kvantifiseringsgrensa).

Hvis man analyserer prøver med en anerkjent metode, for eksempel for å sjekke mengden av dopingmidler i en urinprøve fra en OL-vinner, så vil metoden opplyse om hva deteksjonsgrensa og kvantifiseringsgrensa er for akkurat denne analysemetoden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg