det illyriske kongedømmet

Lokaliseringen av det illyriske kongedømmet i 3. og 2. århundre fvt.
Det illyriske kongedømmet
Av .

Artikkelstart

Det illyriske kongedømmet var en løs allianse mellom flere grupper på Balkan i før-romersk tid. Disse gruppene var lokalisert hovedsakelig sør for elven Neretva, i dagens Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Montenegro og Albania. Lederen til den sterkeste gruppen internt i alliansen, ble av grekerne og romerne betraktet som en illyrisk konge. Vi har ingen kilder til at disse gruppene på Balkan selv kalte kongedømmet for illyrisk, så dette kan være en forenklet betegnelse som grekere og romere benyttet.

Det er stor sannsynlighet for at de ulike gruppene internt i alliansen konkurrerte mot hverandre om makt. Etter den andre illyriske krig (219 fvt.) ble gruppen ardiaei svekket, og labatae tok over rollen som lederen av alliansen. Lederen til den sterkeste gruppen internt i alliansen forsøkte gjentatte ganger å sentralisere makten på bekostning av de andre ledernes makt. Genthius forsøkte dette i første halvdel av 100-tallet fvt. uten å lykkes.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dzino, Danijel. 2014. ‘Illyrians’ in ancient ethnographic discourse. Dialogues d’histoire ancienne 40, 2: 45-65.
  • Šašel Kos, Marjeta. 2002. ‘’Pyrrhus and Illyrian Kingdom(s?).’’ I Grcki Utjecaj na Istocnoj Obali Jadrana, redigert av Nenad Cambi, Slobodan Cace og Branko Kirgin, 101-120. Split: Knjizevni Krug.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg