desinfeksjon

Desinfeksjon. Metode og effekt ved forskjellige desinfeksjonsmåter.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Desinfeksjon er en prosess hvor man utsletter de fleste eller alle mikroorganismer. Ved desinfeksjon inaktiverer man ikke bakteriesporer. For å oppnå det, må sterilisering til.

Desinfeksjon brukes til eliminering av mikroorganismer, oftest bakterier, både på «døde ting» som utstyr, inventar og instrumenter, og på hud og slimhinner. Til desinfeksjon av utstyr og instrumenter brukes varmebehandling og kjemiske metoder.

Det er utarbeidet retningslinjer og forskrifter som sier hvilken desinfeksjonsmåte som bør velges i ulike sammenhenger, og hvordan desinfeksjonen bør foregå.

Varmedesinfeksjon

Varmedesinfeksjon er den sikreste, billigste og mest miljøvennlige desinfeksjonsmetoden, og brukes når det er praktisk mulig.

Desinfiseringen foregår gjennom koking, eller ved bruk av vaskemaskin eller dekontaminator, som er en enkel vaskemaskin som benyttes til desinfeksjon av bekken, urinflasker og lignende.

Kjemisk desinfeksjon

En rekke kjemiske midler kan brukes til teknisk desinfeksjon:

Hvert middel har sitt bruksområde. Skal man desinfisere gjenstander, senkes gjenstanden som skal desinfiseres ned i en beholder fylt med desinfeksjonsmiddelet. I andre tilfeller er det hensiktsmessig at gjenstander eller flater, som gulv, påføres desinfeksjonsmiddel med en klut.

Kjemisk desinfeksjon brukes også til desinfeksjon av hud og slimhinner, men fordi midlene må være hurtigvirkende, vevsvennlige og lite allergifremkallende, bruker man vanligvis andre midler enn dem man bruker til teknisk desinfeksjon. Et av unntakene er alkoholer, som har begge bruksområder.

Jod, klorheksidin, invertsåper, kaliumpermanganat og krystallfiolett er eksempler på midler som alene eller eventuelt i blanding med alkoholer, brukes til desinfeksjon av hud og/eller slimhinner.

Desinfeksjon av pasientens hud er aktuelt før en rekke prosedyrer som innebærer å stikke noe gjennom huden (punksjoner og operative inngrep) og jod oppløst i sprit er kanskje det mest effektive middelet vi har til dette formålet.

Andre eksempler på bruk av kjemiske desinfeksjonsmidler er desinfeksjon av personalets hender før operasjoner og som supplement til håndvask i visse situasjoner. Enkelte desinfeksjonsmidler som kaliumpermanganat har også vært brukt til behandling av hudinfeksjoner.

I Norge må alle kjemiske desinfeksjonsmidler være godkjent og registrert av Statens legemiddelkontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg