Desimalklassifikasjon er et klassifikasjonssystem som blir brukt i blant annet bibliotek, arkiver, kataloger og bibliografier. Systemet innebærer at dokumenter og andre media inndeles i klasser eller emnegrupper etter innholdet, der undergrupper til hovedgrupper uttrykkes ved hjelp av siffer som står etter komma i en desimalbrøk.

Faktaboks

Uttale
desimˈalklassifikasjˈon

Særlig kjent er Melvil Deweys desimalklassifikasjon Dewey Decimal Classification, DDC, og Universal Decimal Classification, kjent i Norge som UDK. Begge systemer bygger på en inndeling av all menneskelig viten i 10 hovedgrupper fra 0 til 9. Innen hver av disse skjer en inndeling i 10 undergrupper, som igjen kan deles i 10 undergrupper osv. Ved å utvide systemet over flere desimaler kan man oppnå den ønskede fininndeling.

Dewey Decimal Classification

Første utgave av Deweys klassifikasjonsskjema ble publisert 1876. Siden har systemet vært revidert og utvidet fortløpende. Den 23. utgaven, som ble utgitt i 2011 (DDC23), er et fire-binds verk på mer enn 4200 sider med klassifikasjonsskjema for mange tusen klasser og med underklasser av disse, supplert med seks hjelpeskjemaer og et omfattende register. I tillegg er det publisert 15 forkortede utgaver. Oversettelser av fullstendige og forkortede utgaver finnes på en lang rekke språk, og den revideres fortløpende.

DDC er brukt i tusenvis av bibliotek i flere enn 130 land. Mange nasjonalbibliografier, for eksempel British National Bibliography, systematiserer innførslene etter DDC. Det samme gjør den norske nasjonalbibliografien: Norsk bokfortegnelse, Norske tidsskriftartikler, Bibliografi over Norges offentlige publikasjoner. Deichmanske bibliotek i Oslo var det første biblioteket i Norden som tok i bruk DDC i 1898.

I Norge har bruken av Deweys desimalklassifikasjon (DDK) vært basert på litteraturbelegget i norske bibliotek. Folkebibliotekene, sammen med Biblioteksentralen og Nasjonalbiblioteket, brukte lenge en forkortet utgave, mens universitetsbibliotekene og noen andre bibliotek brukte den fullstendige amerikanske utgaven.

Fra 2015 publiseres DDK som en fullstendig norsk oversettelse med løpende oppdatering, Norsk WebDewey. Det er Nasjonalbiblioteket som har ansvar for denne utgaven. For å få tilgang til selve databasen Norsk WebDewey må man ha brukerkonto fra Nasjonalbiblioteket.

Universal Decimal Classification

UDK ble utarbeidet i Belgia i 1890-årene av Paul Otlet og Henri La Fontaine. UDK bygde opprinnelig på DDC, men avviker fra DDC på mange måter. UDK har en større fininndeling med hjelpetegn som gir tilleggsopplysninger om blant annet dokumenttype, språk, sted og tid, samt muligheter for å klassifisere et dokument i flere forskjellige emnegrupper, som enten kan samordnes eller sees i forhold til hverandre. Den første internasjonale, fullstendige utgaven av UDK ble publisert i 1905, etterfulgt av fullstendige utgaver på tysk, engelsk, russisk, spansk, japansk og andre språk. Den offisielle utgaven er i dag en database med rundt 70 000 klasser.

Revisjonsarbeidet pågår fortløpende. UDK brukes i bibliotek over hele verden, og er særlig utbredt i Europa, Japan og latinamerikanske land. Etter DDK, er UDK det klassifikasjonsskjemaet som er mest brukt i norske bibliotek.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg