designloven

Artikkelstart

Designloven er en norsk lov som beskytter design. Et design kan være utseendet til et produkt eller en del av et produkt. Man kan registrere alle slags gjenstander: klær, biler, møbler, emballasje, skjermbilder, typografiske skrifttyper, sammenstilling av produkter og delutseendet til et produkt.

Faktaboks

Også kjent som
lov om beskyttelse av design

I Norge registreres design i Designregisteret som føres av Patentstyret (§13-15). Designretten innebærer at ingen kan utnytte designet uten samtykke fra designhaveren (§ 9).

Loven ble vedtatt 14. mars 2003 og erstattet mønsterloven av 29. mai 1970.

Beskyttelsestiden

Design registreres for perioder på fem år og kan fornyes til sammenlagt 25 år. Design på reservedeler kan beskyttes fem år. (§ 23)

Historie

Designloven erstattet mønsterloven av 29. mai 1970 (se mønsterrett). Mens mønsterloven gav beskyttelse for en vares utseende eller for et ornament, definerer designloven design som utseendet til et produkt eller en del av et produkt, og gjør det dermed mulig å beskytte for eksempel skjermbilder, typografiske skrifttyper, sammenstilling av produkter og delutseendet til et produkt. Beskyttelsestiden ble med designloven utvidet fra 15 år til 25 år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg