Derivere er i matematikken en måte å uttrykke presist hvordan en størrelse endrer seg. Om størrelsen er gitt ved en funksjon, uttrykkes endringen ved den deriverte av funksjonen. Den deriverte av en funksjon \(f(x)\) skrives som \(f'(x)\). Dette er en del av differensialregningen.

Faktaboks

Uttale
derivˈere
Etymologi
av latin ‘avlede, utlede’

Den deriverte av en funksjon er også en funksjon. Hvis man deriverer \(f'(x)\), får man den andrederiverte, eller dobbeltderiverte, av \(f(x)\), og den skrives som \(f''(x)\).

Eksempel

Tolking av den deriverte som stigningstallet til tangenten.
Figuren viser grafen til en funksjon \(y=f(x)\) (grønn), og den tilhørende tangenten (blå) i punktet merket \(A\). Denne rette linjen som berører grafen nøyaktig i punktet \(A\) har stigningstall som er lik den deriverte til funksjonen i punktet \(A\). Dette stigningstallet kan også beregnes som forholdet mellom lengden av linjen fra \(B\) til \(C\) og linjen fra \(A\) til \(B\) (rød). Jo brattere tangent, jo større derivert.
Tolking av den deriverte som stigningstallet til tangenten.
Lisens: CC BY SA 3.0

Om \(y=f(x)\) betegner posisjonen til bil på en vei ved tiden \(x\), vil den deriverte av \(y'=f'(x)\) betegne hastigheten til bilen ved tid \(x\). Den andrederiverte \(y''=f''(x)\) vil betegne akselerasjonen.

Dette kan forstås på følgende måte: Anta at bilens posisjon blir målt ved tiden \(x_1\) og litt senere ved tiden \(x_2\). Vi finner posisjonene \(f(x_1)\) og \(f(x_2)\) på disse tidspunktene. Avstanden bilen har beveget seg, er \(f(x_2)-f(x_1)\) i løpet av tiden \(x_2-x_1\). Da blir den gjennomsnittlige hastigheten \((f(x_2)-f(x_1))/(x_2-x_1)\). Om vi reduserer tidsintervallet, vil vi få en mer presis angivelse av hastigheten i øyeblikket. I grensen får vi den momentane hastigheten som vi leser av på speedometeret, og som altså er den deriverte av funksjonen som angir posisjonen som funksjon av tiden, dvs at hastigheten til bilen ved tid \(x\) er \(f'(x)\).

Den deriverte av en funksjon har også en grafisk tolkning. Hvis man tegner grafen til en funksjon, viser den deriverte hvor bratt denne grafen er. Den deriverte til funksjonen i ett bestemt punkt er lik stigningstallet til tangenten til grafen til funksjonen i dette punktet.

Matematisk uttrykkes dette som at vi studerer grensen for \((f(x_2)-f(x_1))/(x_2-x_1)\) når \(x_2-x_1\) går mot null. Dette skrives som \[y'=f'(x_1)=\lim_{x_2\to x_1}\frac{f(x_2)-f(x_1)}{x_2-x_1}.\] Grensen kalles for den deriverte til \(y\) i punktet \(x_1\).

Definisjon

Mer generelt er en funksjon \(y=f(x): {\mathbb R}\to {\mathbb R}\) deriverbar i \(x\) hvis grenseverdien \[\lim_{h\to 0}\frac{1}{h}(f(x+h)-f(x))\] eksisterer. Denne grensen kalles den deriverte av \(y\) i \(x\). Dette skrives \[y'=f'(x)=\lim_{h\to 0}\frac{1}{h}(f(x+h)-f(x)).\]

Bakgrunn

Den matematiske analysen (kalkulus) ble utviklet av Isaac Newton og Gottfried Wilhelm Leibniz på midten av 1700-tallet. Her spiller den deriverte en helt sentral rolle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg