deriazturbin

Skisse av deriazturbin. Legg merke til de stillbare og skråstilte skovlene. Det er de som skiller denne turbintypen fra en vanlig francis- og kaplanturbin, og som muliggjør drift begge veier
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Deriazturbin er en vannkraftmaskin, en turbin som kan drives begge veier, både som tradisjonell vannturbin (francisturbin) og som pumpe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marius Simonsen

Er deriazturbinen en kombinasjon av en pumpeturbin og Francisturbinen? lurte bare på hva funksjonen er til den, og hvorfor den nesten ikke er i bruk.

skrev Knut A Rosvold

Ja, vi kan si at deriazturbinen er en kombinasjon av en ren francisturbin og en deriazturbin. Forskjellen er bare at skovlene ikke er faste, men kan reguleres (svinges). I så måte ligner den kaplanturbinen. Men mens kaplanturbinen er beregnet for ganske lave fallhøyder, så er turbinbladene på deriazturbinen konstruert slik at den passer også for større fallhøyder og pumpehøyder. Dette oppnås ved at turbinbladene er skrådd, i motsetning til på kaplanturbinen, hvor turbinbladene dreies om en aksel som står vinkelrett ut fra hovedakselen.
At den er lite brukt skyldes kanskje at rene pumper er mer energieffektive. Men ett sted hvor den er i bruk er ved Saurdal kraftverk.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg