depotfartøy

Statsraad Lehmkuhl ble høsten 1939 benyttet som depotfartøy. Det er et norsk seilskip, som har Bergen som hjemmehavn og fremdeles er i aktiv bruk. Skipet er en tremastet stålbark på 1700 registertonn, og ble sjøsatt i Bremerhaven i Tyskland i 1914.

Artikkelstart

Depotfartøy er et hjelpeskip til bruk som mobil eller stasjonær base for ubåter, fregatter, minesveipere, MTBer eller andre mindre krigsskip med begrenset plass til lager av ammunisjon, reservedeler og proviant, begrenset plass til større vedlikeholds- og reparasjonsarbeider og, for de minste fartøyene, begrensede muligheter for privat hygiene og rekreasjon.

Faktaboks

Uttale
depˈo-
Etymologi

av fransk dépôt, avledet av latin depositum

Depotfartøyer var tradisjonelt gjerne gamle, utrangerte fartøyer som ble nedrigget og ombygd til sitt formål. Under nøytralitetsvernet under andre verdenskrig høsten 1939 ble typisk de to eldste panserskipene Harald Haarfagre og Tordenskjold, den gamle dampkorvetten Nordstjernen, de leide passasjerskipene D/S Kong Oscar II og M/S Brabant og tre seilende skoleskip, Christian Radich, Statsraad Lehmkuhl og Sørlandet benyttet som depotfartøy.

Under den kalde krigen benyttet Sjøforsvaret en rekke eldre ombygde fartøyer som depotfartøyer. KNM Sarpen, depotfartøy, torpedofisker og målfartøy for undervannsbåter var et tidligere tysk depotfartøy som ble overtatt etter andre verdenskrig. Hun var i tjeneste fra til 1964. KNM Valkyrien, depotfartøy for MTBer, var et ombygd hurtigruteskip, D/S Polarlys som ble kjøpt og bygget om til depotfartøy i 1953, og var i tjeneste fram til 1963. KNM Ellida var et tidligere amerikansk landgangsfartøy som ble overtatt og bygget om til depotfartøy for undervannsbåter i 1953. Hun gjorde tjeneste ved Marineholmen i Bergen som flytende ubåtstasjon, fram til 1960.

I 1965 ble de to fregattene av River-klassen, KNM Troll og KNM Garm, bygget om til depotfartøyer. KNM Troll for undervannsbåter under navnet KNM Horten, KNM Garm for MTBer under navnet KNM Valkyrien. KNM Horten var i tjeneste fil 1971, KNM Valkyrien til 1976. I 1978 ble for første gang i Marinens og Sjøforsvarets historie overtatt et fartøy spesialkonstruert som depotfartøy for MTBer og undervannsbåter: KNM Horten. KNM Horten var i tjeneste fram til 2008. Sjøforsvaret har etter dette ikke hatt noe rent depotfartøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg