Den grønne revolusjon, betegnelse for den markante økning i jordbruksavkastningen som undertiden kan finne sted som følge av introduksjon av andre kornsorter (særlig hvete og ris) enn de lokale, kombinert med utstrakt bruk av vann, plantevernmidler og mineralgjødsel. Uttrykket blir brukt i forbindelse med utviklingslandenes jordbruk og er særlig knyttet til nobelprisvinneren Norman Borlaugs planteforedlingsvirksomhet, som medførte en sterk produksjonsøkning i perioden 1970–90, særlig i Asia. Han skrev også en bok med denne tittelen.

Begrepet nyttes også om en generell forbedring av dyrkingsteknikken og jordbruksdriften i utviklingslandene. Ganske tidlig viste det seg at tiltaket også har en minusside. Nye, høytytende plantesorter har som oftest mindre genetisk variasjon enn lokalt tilpassede sorter, såkalte landsorter. Dette gjør dem mer sårbare for sykdomsangrep og klimatiske variasjoner. I praksis har det i mange tilfeller vist seg at når slike sorter blir brukt uten tilfredsstillende tilgang til gjødsel, plantevernmidler og vann, vil de yte mindre enn landsortene. Konsekvensen av innføringen av nye plantesorter, særlig for ris og hvete, har i enkelte u-land vært at lokale landsorter har forsvunnet i løpet av svært kort tid (genetisk erosjon). Når de lokale bøndene ikke lenger får økonomisk støtte til innkjøp av slike driftsmidler, står de uten sine gamle, velprøvde landsorter. Det er først i de senere årene at en har forstått at dette betyr et tap av verdifulle genetiske ressurser, viktig også for fremtidig sortsforedling. I de store foredlingsinstitusjonene (International Rice Research Institute i Filippinene og International Maize and Wheat Improvement Center i Mexico) arbeides det i dag med å utvikle nye sykdomsresistente kornsorter som utnytter vann og gjødsel bedre. Ved nye foredlingsmetoder, genmodifisering og resistent sortsmateriale fra genbanker er en avlingsøkning på 20–25 % innen rekkevidde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.