Den afrikanske plate
Den afrikanske platen. Rød linje viser plategrenser som er spredningsrygger. Stiplet rød linje viser hvor platen er i ferd med å splittes langs det østafrikanske riftsystemet (DØARS).
Den afrikanske plate
Lisens: CC BY SA 3.0

Den afrikanske platen er en større litosfæreplate (også kalt tektonisk plate). Den består av det afrikanske kontinentet og Madagaskar, som er kontinentalskorpe, og videre av den østlige del av Atlanterhavet og den vestlige delen av Det indiske hav som består av havbunnskorpe, samt Middelhavet og Rødehavet i nord og nordøst, som delvis består av havbunnskorpe.

Bevegelse

Den afrikanske platen beveger seg nordøstover med en absolutt hastighet på vel 2 centimeter per år. Stort sett utgjøres grensene mot omliggende plater av oseanske spredningsrygger, hvor ny havbunnskorpe dannes. Det betyr at alle de omliggende platene beveger seg bort fra Afrika, og derfor brukes Afrika gjerne som referanse for relative platetektoniske bevegelser. Sett fra Afrika beveger Den søramerikanske platen seg østover, Den antarktiske platen sørover, de indoaustralske og arabiske nordøstover og den eurasiske nordover.

Platedeling

Den afrikanske platen er i ferd med å slites i to langs Det østafrikanske riftsystemet. Dette skyldes oppstrømming av varm mantel i astenosfæren under platen. Den østlige delen kalles den somaliske delen, og regnes av noen som en egen plate (Den somaliske platen). Hoveddelen kan kalles den nubiske delen. Over geologisk tid regner vi med at de somaliske og nubiske delene vil drive bort fra hverandre slik at et nytt hav åpner seg mellom de to kontinentdelene. Da vil den somaliske delen bli en helt egen plate.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg