deltidsjordbruk

Artikkelstart

Deltidsjordbruk er jordbruk som ikke gir bonden full sysselsetting, i motsetning til heltidsjordbruk, slik at hen også skaffer seg inntekter ved arbeid utenfor gårdsbruket.

Faktaboks

Også kjent som

kombinasjonsjordbruk

27 prosent av gårdbrukerne har gården som hovedyrke, med mer enn halvparten av inntekta fra gårdsbruket. Av disse har bare 12 prosent gårdsdrifta om eneste inntektskilde (2019). 27 prosent har fra 10 til 49 prosent av inntekta fra gården, mens 46 prosent har mindre enn 10 prosent av inntekta fra drifta av gården. Gjennomsnittlig inntekt fra jordbruket på norske gårdsbruk var 201 300 i 2019.

Tradisjonelt har det vært vanlig å kombinere jordbruk med skogbruk eller fiske, men fra 1970-årene av er det blitt stadig vanligere å kombinere gårdsdrift med arbeid i industri, bygg og anlegg, samferdsel og privat og offentlig administrasjon. Av tallene ovenfor går det fram at et flertall av norske gårdbrukere er lønnsmottakere i tillegg til å være gårdbrukere.

Tidligere var sideyrkene sesongbaserte. I dag er sideyrkene helårsbeskjeftigelse og fører til at gårdsdriften må mekaniseres og forenkles, for eksempel til korndyrking eller annen planteproduksjon eller kjøttfe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg