dekonstruktivisme

Villetteparken i Paris
Villetteparken i Paris
Av .
Centre Georges Pompidou fra Notre Dame
Pompidou-senteret er et fransk kultursenter i sentrum av Paris. Arkitektene var briten Richard Rogers og italieneren Renzo Piano. Det ble ferdigstilt i 1977 og regnes som et hovedverk innen dekonstruktivismen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Dekonstruktivisme er en retning i nyere arkitektur som arbeider med å oppløse helhetlige bygningsstrukturer til mindre bestanddeler, som så gjenoppbygges i nye sammenstillinger og danner nye strukturer. Retningen er særlig inspirert av den franske filosofen Jacques Derrida.

Faktaboks

Uttale
dekonstruktivˈisme
Etymologi

av de- og konstruksjon

En av dekonstruktivismens forkjempere, Peter Eisenman, benytter konsekvent begrepet dekomposisjon for å understreke at hans ærend snarere er av analytisk og intellektuell art, enn det er et forsøk på å skape en ny konstruksjonsteknikk. Mens Eisenmann hovedsakelig har arbeidet med mindre prosjekter, har den franske arkitekten Bernard Tschumi arbeidet i større skala, som i Villetteparken i Paris, hvor et sett av overlappende koordinatsystemer angir et fysisk rammeverk for parkgjestenes handlinger.

Av dekonstruktivistiske prosjekter i Norge kan arkitektene Løkken og Nashs vinnerutkast i konkurransen om nasjonalt kulturanlegg ved Eidsvollsbygningen (1991) nevnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg