defleksjon

Artikkelstart

Defleksjon, forsprangsvinkel, er vinkelen mellom retningen til et mål og siktelinjen, der målet er i bevegelse. Defleksjon er nødvendig å medberegne når et prosjektil, eller en rettløpende torpedo, skal treffe et mål i bevegelse.

Det er bare nødvendig å legge inn defleksjon eller forsprangsvinkel i de tilfellene der målet har beveget seg så mye i løpet av tiden det tar for prosjektilet å tilbakelegge avstanden til målet, at det ellers ville ha bommet. Dette kan inntreffe der avstanden til målet er stor, der målet, et fly for eksempel, beveger seg svært hurtig, eller der prosjektilets hastighet er relativt lav, som for eksempel tilfellet vil være for en torpedo.

Defleksjonssikte

Moderne kampfly er utstyrt med automatiske defleksjonssikter hvor en computer regner ut forsprangsvinkelen og presenterer løsningen i et head-up display. Undervannsbåter bestykket med rettløpende torpedoer hadde regnemaskiner som basert på avstanden til målet og målets kurs og fart, regner ut forsprangsvinkelen.

Med kanon

Ved skyting med kanon mot stasjonære mål, legges det inn en defleksjonsvinkel for å kompensere for avdrift som følge av vind, målets bevegelse i løpet av prosjektilets flukttid som følge av jordrotasjonen, den såkalte corioliseffekten, og avdrift som følge av prosjektilets rotasjon, beregninger som henhører under begrepet ytreballistikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jacob Børresen

Jeg skulle gjerne endret overskriften på denne artikkelen til "Defleksjon - ballistikk". Kan dere hjelpe meg med det?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg