decoy ship

Artikkelstart

Decoy ship er skip maskert som sivilt handelsfartøy, hvor våpen og annet militært utstyr er skjult bak falske dekkshus og skansekledning, konstruert slik at våpen og utstyr kunne gjøres stridsklare på et øyeblikk. Slike falske krigsskip var i bruk av begge sider under både første og andre verdenskrig, men etter andre verdenskrig er det ikke registrert bruk av decoy ships.

Faktaboks

Uttale
dikˈåi-
Etymologi
engelsk ‘lokkefugl’

I seilskutetiden ble maling og falske nasjonalitetsflagg benyttet for enten å unngå tyngre bevæpnede fiendtlige skip, eller for å lure seg innpå mulige priser.

Under første verdenskrig gjorde Storbritannia utstrakt bruk av decoy ship, såkalte Q ships, for å bekjempe ubåter. Trålere, skonnerter og lasteskip ble utrustet med kanoner skjult under falske livbåter, skorsteinskulisser eller presenninger. Konseptet gikk ut på å lure ubåten til å nærme seg på overflaten, og åpne ild idet den kom på skuddhold. I løpet av krigen utrustet britene over 200 Q ships som greide å senke 15 tyske ubåter, mens mange flere ble så skadet at de måtte avbryte patruljen og returnere til havn for å bli reparert. 45 Q skip ble senket i duell med tyske ubåter.

Tyskland benyttet decoy ships, såkalte hjelpekryssere, for å angripe allierte handelsskip i begge verdenskriger. Dette var hurtiggående fartøyer, gjerne passasjerskip, linjeskip eller fryseskip, på mellom 8000 og 10 000 tonns deplasement, som ble bestykket med med opp til seks 15 cm, og flere mindre, kanoner. Enkelte kunne i tillegg også være utstyrt med rekognoseringsfly, andre som mineleggere.

Under andre verdenskrig hadde tyskerne i alt ni hjelpekryssere i virksomhet. I løpet av krigen senket eller kapret de 132 allierte og nøytrale skip med en tonnasje på om lag 820 000 bruttotonn. Av disse var 38 norske skip på om lag 340 000 bruttotonn. De fleste angrepene fant sted i 1940 og 1941, men innen utgangen av 1943 hadde de allierte bygget opp tilstrekkelig slagkraft til sjøs, og hadde etablert en så effektiv blokade av tyske og tyskokkuperte havner, at hjelpekrysserne ikke lenger kunne operere uten å bli senket etter kort tid.

Decoy ships er underlagt bestemmelsene i krigens folkerett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg