darcy

Artikkelstart

Darcy er en CGS-enhet for en bergarts gjennomtrengelighet (permeabilitet), det vil si i hvilken grad en væske kan strømme gjennom dens sprekker og porer. Symbolet som brukes for darcy er D eller d.

Faktaboks

Uttale
darsˈi
Etymologi

oppkalt etter den franske fysikeren Henry Darcy (1803–1858)

Definisjon

Et porøst medium har en permeabilitet på én darcy hvis gjennomstrømmingen av en væske med en viskositet på én centipoise (1 cP) er én kubikkcentimeter per sekund (1 cm³/s) gjennom én kvadratcentimeter (1 cm²) av mediet, ved en trykkgradient på én standard atmosfære per centimeter (1 atm/cm).

Enheten for permeabilitet i SI-systemet har ikke et eget navn, men er definert ved en permeabilitet som per sekund lar én kubikkmeter (1 m³) væske med en viskositet på én pascal per sekund (1 Pa/s) flyte gjennom et én meter tykt avsnitt med et tverrsnitt på én kvadratmeter (1 m²), når trykkdifferansen er 1 pascal. SI-enheten for permeabilitet tilsvarer 1,01325×10¹² darcy (merk at denne omregningsfaktoren følger av sammenhengen mellom standard atmosfære og pascal, som er: 1 atm = 101 325 Pa).

For å angi et mediums permeabilitet, er det vanlig å bruke den avledede enheten millidarcy (md). For eksempel kan permeabiliteten til sandstein variere mellom 1 til 50 000 md, mens sand har en permeabilitet på omtrent 1000 md.

Bakgrunn

Enheten darcy er oppkalt etter den franske fysikeren Henry Darcy (1803–1858), som oppdaget at mengden vann som siver gjennom et lag våt sand i løpet av en bestemt tid er proporsjonal med trykkfallet og arealet, og omvendt proporsjonal med tykkelsen av sandlaget. Oppdagelsen ble generalisert til Darcys lov som viser at væskestrømmen gjennom et materiale er proporsjonal med trykkfallet (gradienten) og materialets permeabilitet, og omvendt proporsjonal med væskens viskositet (gjelder for meget lave Reynoldstall).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg