Dar al-islam, begrep i klassisk islamsk rettsvitenskap, fiqh. Ifølge denne rettslæren er verden delt i to og består av dar al-islam, islams land, og dar al-harb, krigens land eller krigsområdet.

’Islams land’ defineres som det området hvor islamsk lov gjelder og hvor landets overhode er muslim. Landets innbyggere kan være både muslimer og ikke-muslimer, men de siste skal godta muslimsk styre og de regler som gjelder for ikke-muslimer i en muslimsk stat; de får en beskyttet status (dhimmi), men ikke fulle rettigheter.

’Krigens land’ betegner land som ennå ikke er under islamsk lov og styre. Et slikt område skal først få tilbud om å innlemmes i dar al-islam og få et islamsk styre; hvis dette avvises, vil dar al-harb kunne erobres etter de regler som gjelder for hellig krig (jihad).

I siste halvdel av det 20. århundre ble denne todelingen gjenstand for debatt, og ledende rettslærde avviste eller modifiserte det klassiske verdensbildet. Det blir da lagt vekt på en tredje kategori som også ble anvendt i klassisk tid, nemlig dar al-ahd, paktens område, hvor islamsk lov ikke gjelder, men hvor muslimer kan ta permanent opphold fordi islam respekteres og muslimer kan praktisere sin religion.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.