Dar al-islam er et begrep i klassisk islamsk statstenking og rettsvitenskap (fiqh). Ifølge denne er dar al-islam den islamske verden, mens dar al-harb ('krigens land') er omliggende land som er islams fiender.

Faktaboks

Etymologi

arabisk dār al-islām 'islams område, sted'

’Islams land’ er det området der en muslimsk hersker håndhever shariaen, den islamske loven. Landets innbyggere kan være både muslimer og ikke-muslimer, men de siste skal godta muslimsk styre og de regler som gjelder for ikke-muslimer i en muslimsk stat. De får en beskyttet status (dhimmi), men ikke samme rettigheter som muslimene.

’Krigens land’ betegner land som ennå ikke er under islamsk lov og styre. Disse antas derfor å være fiender av den muslimske staten. I en konflikt med disse (en jihad), skal fienden først få tilbud om å innlemmes i dar al-islam og få et islamsk styre; hvis dette avvises, vil dar al-harb kunne erobres.

Den muslimske staten kan også inngå en fredsavtale (en hudna eller sulh) med en ikke-muslimsk stat. Denne er da ikke lenger del av dar al-harb, men av dar al-sulh, også kalt dar al-ahd (avtalens land). Muslimer kan da fredelig reise dit, under den ikke-muslimske herskerens beskyttelse, og innbyggere derfra kan besøke den muslimske staten uten å underlegges dhimmi-status.

Med fremveksten av det moderne statssystemet antas diplomatisk anerkjennelse å være en form for ahd, slik at muslimer kan permanent ta opphold der når islam respekteres og muslimer kan praktisere sin religion.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg