Dani er en fellesbetegnelse på en rekke folk (akhuni, konda, ndani, pesegem) i Dani-dalen i høylandet i den indonesiske delen av Ny-Guinea, Papua (tidligere Irian Jaya). De teller ca. 100 000, og snakker nært beslektede papuanske språk. Hovednæring er svedje- og hakkebruk (søtpoteter), kombinert med svineavl.

Daniene hadde sporadisk kontakt med vestlige ekspedisjoner like før andre verdenskrig. Kristne misjonærer har hatt et visst gjennomslag, men sykdommer og ulykker betraktes stort sett som forårsaket av nylig avdødes rastløse gjenferd.

Avstamning regnes i farslinjen, og disse er inndelt i to grupper i et såkalt moiety-system, som regulerer ekteskap. Daniene er kjent for sin rituelle krigføring, som opprettholder væpnet konflikt (med spyd og pil og bue) på et relativt lavt nivå i opptil et tiår. Slag gjennomføres som en blanding av blodig kamp og risikosport.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg