dan tranh
Dan tranh er et vietnamesisk musikkinstrument av sitertypen.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Dan tranh er et vietnamesisk musikkinstrument av sitertypen. Opprinnelig hadde instrumentet 16 strenger, men i dag har standardmodellen 17 strenger. Instrumentet er vanligvis 100–120 cm langt og minner både i utseende og spilleteknikk om den japanske koto og andre lignende siterinstrumenter i Asia. Dan tranh består av en lang resonanskasse med strenger av stål, flyttbare stoler og stemmeskruer plassert øverst på resonanskassen.

Historie

Dan tranh har en historie i Vietnam helt tilbake til 1200-tallet, om ikke enda tidligere. Instrumentet kom opprinnelig fra det kinesiske Chaozhou zheng (guzheng), som spredte seg til en rekke asiatiske land som Korea (gayageum, ajaeng), Indonesia (kacapi), Mongolia (yatga) og Kasakhstan (jetigen).

På slutten av 1950-tallet begynte man å konstruere versjoner av instrumentet med enten 17, 19 eller 21 strenger, men i løpet av 1980-årene ble den 17-strengete versjonen av dan tranh etter hvert standardmodellen over hele Vietnam. Senere er det i tillegg produsert enkelte modeller med opp til 25 strenger.

Dan tranh brukes i ulike sammenhenger og opptrer tradisjonelt både som soloinstrument, i ulike ensembler og til å akkompagnere sang.

Spilleteknikk

Man spiller på instrumentet ved å knipse strengene med høyre hånd, mens venstre hånd bøyer strengene for å skape et vidt spekter av tonale og mikrotonale ornamenter. I tradisjonsmusikken benyttes vanligvis tommelfinger og pekefinger, og av og til også langfinger til å knipse strengene. Når man framfører nyere komposisjoner er det vanlig å kunne bruke fire, eller også alle fem fingrene. Til fingertuppene er det festet fingerplektre, vanligvis av metall, som knipser strengene.

Noen ganger spilles dan tranh også med en bue. Da er det tradisjon for å stryke med buen like til høyre for stolene, mens venstre hånd både kan variere tonehøyden og skape en vibratoeffekt ved å presse ned strengene på venstre side av stolene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg