dampgenerator (kjernekraft)

Dampgenerator. Den primære kjølekretsen (primary inlet/outlet) er koplet til reaktorkjernen. Den sekundære kretsen (feedwater inlet/steam outlet) forbinder dampgeneratoren med dampturbinen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Dampgenerator er en type varmeveksler som omdanner vann til damp. I et kjernekraftverk brukes dampgeneratoren til å produsere damp under høyt trykk for bruk i en dampturbin.

Dampgeneratorer blir i særlig grad brukt i trykkvannsreaktorer, der den plasseres mellom den primære og sekundære kjølekretsen.

I den primære kjølekretsen blir varme fra reaktorkjernen fraktet til dampgeneratoren ved hjelp av vann. Det oppvarmede vannet sirkulerer i en krets som er lukket slik at vann under høyt trykk ikke skal koke.

Dampgeneratoren inngår i den sekundære kjølekretsen. Her blir utvekslet varme fra den primære kretsen brukt til å omdanne vann til damp som føres videre til en dampturbin. Deretter kondenseres dampen til vann og returneres til dampgeneratoren for igjen å bli omdannet til damp. Kjølevann som skal til for å kondensere dampen hentes fra hav eller elv.

Bruk av to kjølekretser har en sikkerhetsmessig betydning siden den sørger for en effektiv barrière mellom den radioaktive og ikke-radioaktive delen av kraftverket. I en kokvannsreaktor blir dampen produsert direkte i reaktorkjernen.

I andre typer reaktorer, som for eksempel i en formeringsreaktor, brukes flytende metall (natrium, bly) til å transportere varmen bort fra reaktorkjernen. I et slikt tilfelle vil dampgeneratoren sørge for en varmeveksling mellom et flytende metall i den primære kjølekretsen og vann i den sekundære. Fordelen med å bruke flytende metall er at varmetransporten i den primære kjølekretsen kan skje under lavt trykk, siden kokepunktet til flytende metall ligger høyere enn det aktuelle temperaturområdet.

I kommersielle kjernekraftverk kan en dampgenerator være opptil 20 meter høy og veie opptil 800 tonn. Vannet som leveres fra den primære kjølekretsen har typisk en temperatur på 315 grader celsius (oC) og et trykk på 15,5 megapascal (MPa). På den sekundære siden avgis damp med et trykk på 6,2 MPa og temperatur på 275 oC.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg