Dammuslinger, betegnelse på arter av muslinger i de to slektene Anodonta og Pseudanodonta i dammuslingfamilien (Unionidae), underklasse Paleoheterodonta.

Store, tynnskallete muslinger uten tenner i låsen mellom de to skalldelene.

Lever fortrinnsvis i stillestående ferskvann. Larvene gjennomløper sin første utvikling mellom gjellebladene hos moren, deretter som parasitter på huden eller gjellene til ulike fiskearter, hvor de utvikles til små muslinger. De unge muslingene frigjør seg fra vertsorganismen og lever videre halvt nedgravd i bunnmudderet. De voksne muslingene kan være vanskelig å finne i mudderet.

I Norge finnes tre arter av dammuslinger, alle fra innsjøer og stilleflytende elver på Østlandet. Andemusling (Anodonta anatina), også kalt vanlig dammusling, finnes bare på Østlandet og i Øst-Agder hos oss, men har stor utbredelse i Norden forøvrig. Den blir 7 - 13 cm lang. Svanemusling (Anodonta cygnea) blir 20 cm lang. Den er bare funnet i to lokaliteter i Akershus, men er utbredt i Sverige. Flat dammusling (Pseudanodonta complanata) er også sjelden, men funnet i Øyeren og Glomma.

Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Kleiven, E. og Dolmen, D. 2010. Funn av elvemusling Anodonta anatina i Aust-Agder. Fauna 63, 158 - 163.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.