Damflaggermus
Jakter lavt over vannflaten
Damflaggermus

Damflaggermus er en art i familien glattsnuter. Det er en middels stor flaggermus som ofte jakter over vann. Den er aldri registrert i Norge.

Faktaboks

Uttale
dˈamflaggermus
Vitenskapelig navn
Myotis dasycneme
Beskrevet av
(Boie, 1825)
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Beskrivelse

Kroppslengden er 57–67 millimeter, halelengden 46–51 millimeter og vekta 14–20 gram. Øret er relativt kort for en musøre-art. Pelsfargen på ryggen er brunlig eller gråbrun, ofte skinnende, mens buken er gråhvit eller grågul. Snuten er relativt kort, den er gråbrun som både ører og vinger. Vingene er lange og brede.

Levevis

Damflaggermus jakter i områder med ferskvann, skog og eng. Om sommeren er den funnet opp til 1 000 meters høyde, mens den om vinteren oppholder seg lavere, sjelden over 300 meter over havet. Ynglekolonier finnes gjerne som store grupper på kirkeloft, enkeltindivider kan også ha tilhold i trehull. Vinterdvalen er i grotter, kjellere og bunkere, der temperaturen ligger mellom 0,5 og 7,5 °C. Dvaleperioden varer fra oktober til mars-april. Damflaggermus er delvis trekkende, den kan vandre mer enn 100 kilometer (lengste registrerte trekk hittil er 330 kilometer).

Paringssesongen begynner i august og paringer kan foregå gjennom vinteren. Ynglekolonier er bebodde fra mai av 40–400 hunner. Hanner lever da alene eller i små grupper. Hunnen føder én unge i juni, som flyr en måned seinere. Ynglekoloniene oppløses i august. Lengste kjente levealder er 19 år.

Damflaggermus kommer ut for å jakte seint på kvelden. Den jakter ikke bare over vann, men også over eng og langs skogkanter. Den flyr hurtig, gjerne kun 5–10 centimeter over vannflaten. Den fanger insekter både i lufta og fra vannet, sistnevnte fanges med føttene.

Sonar

Ekkolokalisering
Ei jaktende damflaggermus. X-akse i millisekunder, Y-akse i kHz.
Ekkolokalisering
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Damflaggermus bruker frekvensmodulerte lyder som er typiske for musører. De sveiper fra 60 til 24 kilohertz (kHz), med størst intensitet rundt 36–40 kHz. Den overlapper dermed med vannflaggermus, som jakter på tilsvarende måte over vann. Damflaggermus oppdages stadig på nye steder i Sør-Sverige, så det kan tenkes at streifdyr kan fly til Norge.

Utbredelse

utbredelse av damflaggermus
Utbredelse av damflaggermus (Myotis dasycneme). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av damflaggermus

Damflaggermus lever i det sentrale og østlige Europa, fra det nordøstligste hjørnet av Frankrike og videre østover nesten til Bajkalsjøen i Sibir (Krasjonarsk). Den finnes også i det sørsøstligste Sverige. Den er antakelig mer fåtallig enn for eksempel vannflaggermus og flere bestander er i tilbakegang.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schober, W. & Grimmberger, E. 1997. The bats of Europe & North America. T.F.H. Publications Inc., Neptune City.

Faktaboks

damflaggermus
Myotis dasycneme
GBIF-ID
2432452

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg