Draughts
Dam. Bare de mørke feltene benyttes.

Dam er et brettspill for to personer som spilles på et sjakkbrett, altså et brett med 8 ganger 8 ruter. Hver spiller har 12 runde og flate brikker, henholdsvis mørke og lyse.

Faktaboks

Etymologi
av fransk jeu de dames, ‘damespill’, etter betegnelsen på sjakkdronningen, dame
Også kjent som

engelsk checkers

Bare de mørke feltene benyttes på sjakkbrettet. Brikkenes startoppstilling er på de tre nederste radene på hver side av brettet (se figur). Hensikten med spillet er å slå ut motstanderens brikker ved å hoppe over dem, eller å sperre dem inne slik at de ikke kan flyttes.

Dam er et gammelt spill som muligens oppstod i Frankrike på 1100-tallet, hvor en av forløperne var det spanske spillet alquerque.

Spilleregler

Dam spilles i mange varianter. I vanlig dam, som er den mest spilte formen i Norden, flyttes brikkene ett felt om gangen på skrå fremover, men man kan hoppe over motstanderbrikker man står ved siden av hvis feltet rett overfor er ledig. Motstanderbrikken er da slått ut og fjernes fra brettet. Ved slag kan en brikke også hoppe bakover.

I dam er det slagtvang, det vil si at man alltid må slå hvis man har en brikke i slagposisjon, og hvis det er mulig, må man slå flere motstanderbrikker i samme trekk ved å hoppe over dem i rekkefølge, gjerne med retningsforandringer underveis. Hvis det er flere brikker som står i slagposisjon, velger man én av dem.

Hvis en brikke kommer til motsatt enderad, blir den omdannet til en brikke kalt dam, som markeres ved at to brikker settes på hverandre. En dam kan flyttes både fremover og bakover flere felt per trekk, og den kan slå motstanderbrikker den hopper over.

Spillet vinnes av den som først har slått ut motspillerens brikker, eller dersom motstpilleren ikke har lovlige trekk til disposisjon. Det kan også ende uavgjort.

Varianter

I engelsktalende land kalles spillet draughts eller checkers, og det spilles med samme utstyr, men på en vanskeligere måte. Brikkene kan her bare slå fremover, bortsett fra en dam (king), som kan gå og slå også bakover, men bare ett felt per trekk.

Fransk eller polsk dam spilles med 2×20 brikker på et brett med 10×10 felter. Det har blitt arrangert VM i dette spillet fra 1920.

Andre varianter er italiensk, spansk, tyrkisk og russisk dam.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg