dødvektstap

dødvektstap
Illustrasjon av dødvektstap ved innføringen av en avgift
dødvektstap
Lisens: CC BY SA 3.0

Dødvektstap er det samfunnsøkonomiske tapet knyttet til en skatt eller avgift som skyldes at produsenter og konsumenter tilpasser seg annerledes når en vare blir skattlagt.

Faktaboks

Også kjent som

deadweight loss

Dødvektstapet er det tapet som skyldes at skatten fører til ineffektiv ressursutnyttelse fordi prisene ikke lenger reflekterer de samfunnsøkonomiske kostnadene ved å produsere varen. Skatter som innebærer dødvektstap, kalles også vridende skatter.

I figuren til høyre er dødvektstapet ved en avgift på en vare illustrert. Under fullkommen konkurranse vil markedstilpasningen uten avgift være i punktet q*.

Når myndighetene innfører en avgift på t kroner per vare, vil markedstilpasningen endres. Den nye prisen vil bli p, men på grunn av avgiften får produsentene kun p − t kroner per enhet av varen. Dette gjør at omsatt kvantum synker til qt.

Både konsumentoverskuddet og produsentoverskuddet blir redusert, men dette blir delvis kompensert ved skatteinntektene, som illustrert av de fargede feltene.

Dødvektstapet, den totale reduksjonen i samfunnsøkonomisk overskudd som følge av skatten, er illustrert som den grå trekanten. Dette er det tapet av konsumentoverskudd og produsentoverskudd som ikke blir kompensert av skatteinntektene.

Størrelsen på dødvektstapet er forskjellig for ulike varer, og større for varer med elastisk etterspørsel.

Kvoter for hvor mye som kan kjøpes eller selges, genererer dødvektstap på samme måte som en avgift. Et eksempel på en kvote kunne være at ingen får kjøpe mer enn 10 liter bensin. I figuren til høyre ville man fått samme dødvektstap dersom myndighetene hadde fastsatt en kvote på qt enheter av varen.

Dersom fullkommen konkurranse ikke holder, kan en avgift øke effektiviteten, og vi trenger ikke oppleve noe dødvektstap. Dette kan for eksempel være tilfelle dersom produksjonen har eksterne virkninger. Her kan Pigouskatter eller korrigerende skatter øke det samfunnsøkonomiske overskuddet i stedet for å generere et dødvektstap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg