Når en person dør, opphører vedkommende også å eksistere som juridisk person.

Faktaboks

Også kjent som

dødsfall

Ethvert dødsfall i Norge skal meldes til tingretten, i henhold til lov 14. juni 2019 om arv og dødsboskifte (arveloven) § 89. Unntak gjelder dersom legen melder dødsfallet til Folkeregisteret. Meldeplikten påhviler legen som utstedte dødsattesten, den avdødes ektefelle, samboer eller nærmeste slektning eller person som var til stede ved dødsfallet. Den meldepliktige kan gi en annen, for eksempel et begravelsesbyrå, i oppdrag å melde fra om dødsfallet.

Arbeidsrett

Når en arbeidstaker dør, medfører det at arbeidsavtalen opphører, blant annet med den konsekvens at det ikke skal beregnes lønn for tiden etter dødsfallet, med mindre annet skulle være særskilt fastsatt. Opptjente feriepenger utbetales dødsboet.

Ved dødsfall i den nærmeste familie er det ofte tariffavtalt at arbeidstaker har krav på velferdspermisjon (med lønn) for dagen for dødsfallet og for begravelsesdagen. Nærmeste familie er i denne sammenheng vanligvis angitt slik at det omfatter ektefelle/samboer, barn, søsken, foreldre, svigerforeldre, besteforeldre eller barnebarn.

For sjøfolk gjelder etter skipsarbeidsloven at rederiet skal underrette de nærmeste pårørende om dødsfallet og sørge for skipsarbeiderens begravelse eller hjemsendelse av båren. Hvis de pårørende samtykker, eller hvis det forlanges av myndighetene på stedet, kan skipsføreren ordne med kremasjon i stedet for begravelse. I så fall skal hen også sørge for at asken blir sendt hjem. Utgiftene i denne anledningen betales av rederen eller staten. Skipsarbeiderens etterlatte (ektefelle eller barn under 18 år) har rett til én måneds hyre regnet fra dødsdagen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg