cyansyre

Artikkelstart

Cyansyre forekommer i en rekke isomere former. Den egentlige cyansyre, HOCN, eksisterer formentlig ikke, verken i fri tilstand eller i form av sine salter. Hvis den overhodet eksisterer, er det bare i meget små mengder i tautomer likevekt med den isomere isocyansyre, HNCO. For denne er protonet bundet til nitrogen. Syren er i fri tilstand en fargeløs væske med frysepunkt −86,8 °C og kokepunkt 23,5 °C. Syren har en stikkende lukt, er tåredrivende og fremkaller på huden heftig smertende, hvite blærer. Den fremstilles i ren form ved tørr destillasjon av cyanursyre og er bare stabil ved temperaturer under 0 °C. Ved høyere temperaturer skjer en eksplosjonsartig spaltning. Isocyansyren løses i vann og gir svakt sur reaksjon. Den hydrolyseres hurtig til ammoniakk og karbondioksid.

Faktaboks

Uttale
cyˈansyre

Saltene av syren, isocyanatene, ble tidligere feilaktig oppfattet som cyanater, avledet av syren HOCN. Saltene lar seg lett fremstille ved oksidasjon av de tilsvarende cyanider. Således går kaliumcyanid, KCN, ved smeltning med blyoksid, PbO, raskt over i kaliumisocyanat, KNCO, etter reaksjonsligningen: KCN + PbO = KNCO + Pb. Isocyanatene er fargeløse, ikke giftige, vannløselige salter som anvendes ved varmebehandling av metaller, som middel ved bekjempelse av ugress (herbizider) m.m.

Isomer med isocyansyren er også hydrogenfulminat eller knallsyre, HONC, og isohydrogenfulminat (isoknallsyre), HCNO. Knallsyren er en giftig, ubestandig gass. Den avledede forbindelsen kvikksølv(II)fulminat, Hg(ONC)2 eksploderer ved slag eller oppvarming og ble tidligere meget brukt som knallkvikksølv i knallhetter, men er nå for det meste erstattet av andre stoffer, f.eks. blyazid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg