cuna

Cuna-kvinne, med karakteristisk nesering, fra San Blas-øyene (Panama). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Cuna, eller kuna, er en chibcha-talende indiansk folk som holder til på Darién-kysten i Panamá, særlig på San Blas-øyene. De kalles derfor også San Blas-indianere.

Faktaboks

Uttale
cˈuna

Noen bor over grensen til Colombia. Folketallet er litt over 38 000, fordelt på 39 landsbyer på øyene og 9 på fastlandet. Cunaene driver intensivt jordbruk på fastlandet, og de pendler daglig mellom fastlandet og øyene i uthulte kanoer med seil. Jakt og fiske er binæringer.

Cunaene er kjent for sin spesielle billedskrift, sin etniske bevissthet og sin evne til politisk mobilisering for å forsvare sine rettigheter. En forholdsvis høy prosent av albinos blant cunaene har gitt dem tilnavnet «hvite indianere».

I 1927 gjorde den svenske etnografen Erland Nordenskiöld feltarbeid blant cuna- og chocó-indianerne, og han fikk senere hjelp av cunaen Rubens Pérez Kantule til å studere billedskriften.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg