cricketdommer

Artikkelstart

Cricket-dommeren, kalt umpire, er en som har oppsynet med at kampreglene i cricket følges ute på banen. Han eller hun tar avgjørelser som å markere når en ball er kastet på gal måte, når en slagmann er ute av kampen eller når et lag får ekstra poeng som følge av feil fra motstanderen. Cricketdommeren skal også følge med på at ingen jukser med utstyret, noe som vil føre til poeng til motstanderen hvis det oppdages. I en cricketkamp kan det være mange dommere.

Det er to kampdommere ute på banen. De er vanligvis plasserte på hver sin side av midtfeltet (pitchen). Den ene dommeren står der ballen blir kastet fra, mens den andre står i nærheten av slagmannen.

I internasjonale kamper er det vanlig med ytterligere to dommere. Den tredje (third umpire) har ansvaret for videorepetisjonene som kan avgjøre tvilsomme situasjoner. Fjerdedommeren har ansvaret for blant annet cricketballene, i tillegg til å organisere mat og drikke til dommerkvartetten, samt all annen logistikk tilknyttet dommergjerningen.

Det finnes også en overordnet dommer (referee) i cricket. Denne er plassert på tribunen og har ingen myndighet til å gripe inn i selve kampen. Overdommeres oppgaver er blant annet å skrive rapport om spesielle hendelser og å anbefale eventuell ytterligere straff til spillere og lag som ikke følger cricketreglene. Alt dette skjer først etter at kampene er ferdigspilt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg