crawl

Crawl er den klart raskeste svømmestilen.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

En syklus i crawl.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Crawl er en svømmestil hvor armene føres vekselvis frem over vannet og tilbake gjennom vannet, mens bena sparker strake hurtig opp og ned. Dette er den klart raskeste svømmestilen og er hovedsakelig den som brukes innen frisvømming. Ryggsvømming ligner på crawl med unntak av at armtakene føres gjennom vannet på siden av kroppen i motsetning til under overkroppen i crawl.

Faktaboks

Uttale
krå:l
Etymologi
engelsk ‘krabbing, kravling’
Også kjent som

krål

Historie

Crawl stammer fra svømmestilen trudgen, men ble videreutviklet i Australia i 1890-årene og senere forbedret av amerikanske svømmer til den stilen vi idag kjenner som crawl.

Utførelse

Kroppsposisjon

Utgangsposisjonen for en svømmer er å ligge på magen med ansiktet ned i vannet, med utstrakte bein. Svømmere etterstreber å skape minst mulig motstand i vannet ved å ligge så horisontalt og rett som mulig. Under svømming roteres kroppen i takt med armtakene, fra side-til-side.

Beinspark

Beina holdes samlet og strake mens de sparker opp og ned med bevegelsesutslag fra hoften. Gode svømmere har en svak knekk i kneet når beinet føres oppover og retter ut beinet når beinet sparker nedover.

Armtak

Armene føres vekselsvis opp av vannet med bøy i albueleddet og hånden over vannoverflaten, frem til hånden har passert hodet og settes ned i vannet og strekkes fremover under vann. Motsatt arm fører armen bakover under vann med fingrene pekende nedover og bøy i albueleddet. Armtaket under vann fullføres når armen er fullt utstrekt bak ved hoften.

Pusting

Pusting i crawl med samtidig fremoverføring av arm over vann.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Pusting gjennomføres ved å vri hodet mot den siden armtaket gjennomføres under vann på. Hodet vris kun nok til at munnen kommer over vannoverflaten og luft trekkes inn før hodet vris ned under vann. Luften pustes ut gjennom nese og munn under vann. Det er vanlig å puste hvert 3. eller 5. tak, slik at pusting foregår på annenhver side. Dette er individuelt og noen puster også på hvert 2. tak, da på samme side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg