Corten er en type spesialstål med en legering som gjør at det raskt får et ytre hinne av rust. Dette er gjort med hensikt for at en videre rustprosess skal forsinkes. Det kalles også rusttregt stål.

Bruk

Materialet brukes gjerne på steder hvor det er vanskelig å utføre vanlig rustbeskyttelse og vedlikehold. Corten ruster inntil et visst stadium, deretter stopper rustingen omtrent opp. Erfaring tilsier at Corten ruster 6-8 ganger tregere enn vanlig stål. Materialet brukes også der man av estetiske grunner ønsker en vakker rødbrun patina.

Corten benyttes i dag på en rekke områder, som for eksempel bygningsfasader, brokonstruksjoner, trafikkelementer, plantekasser og andre hageprodukter og skulpturer. Det selges fortrinnsvis som plater som kan sveises og formes, vanligvis i tykkelse på 3 til 10 mm, men kan også leveres i tykkelse opp til 40-50 mm.

Materialet skal helst benyttes i et forholdsvis tørt klima, slik at overflaten kan tørke opp innimellom. Man bør unngå horisontale flater, sprekker og hjørner der vann kan bli liggende, og underliggende flater bør beskyttes mot misfarging, grunnet dryppende regndråper som tar med seg rustpartikler.

Eksempler på bruk

Cortenstål på museet Corpus i Leiden
Cortenstål brukes ofte dekorativt. Her er det brukt på den dekorative fasaden til museet Corpus.

Materialet ble blant annet brukt av Eero Saarinen til hovedkontoret for traktorfabrikken John Deere i USA (1964), av Knud Munk til påhengsvegg på Grieghallen i Bergen (1978) og av Herzog & de Meuron til kultursenteret CaixaForum (2008) i Madrid. I Norge er materialet mest kjent gjennom kunstneren Richard Serras skulptur "The Shaft" på Bankplassen i Oslo (1989).

Produkt

Materialet er en patentert legering bestående av stål, kobber, fosfor, nikkel og krom. Corten er et registrert produktnavn som ble utviklet av United States Steel Corporation i 1933, men ble markedsført først fra 1959. Navnet er en forkortelse for CORrosion resistance (rustbestandighet) og TENsile strength (strekkstyrke).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg