construal level-teori

Artikkelstart

Construal level-teori er en teori om abstraksjonsnivået i beskrivelse av opplevelser, hendelser og objekter.

Teorien antar at mennesker opplever verden fra eget egosentrisk perspektiv her og nå. Slike her-og-nå-opplevelser beskrives gjerne konkret og i en sammenheng («jeg ser på Skavlan på TV»). Derimot, når vi beskriver samme situasjon for en person vi observerer, velger vi gjerne en mer abstrakt og skjematisk beskrivelse («han slapper av»).

Opplevelser, hendelser og objekter kan distansere seg fra her-og-nå-perspektivet på flere dimensjoner, som tid (nå, i motsening til for ti år siden), romlig (her, i motsetning til Australia), sosialt (familie, i motsetning til andre) med mer. Her-og-nå-perspektivet vil i alle disse tilfellene være forbundet med konkret tenkning, mens avstand er forbundet med mer abstrakt tenkning.

Betydningen av construal level sees eksempelvis i planlegging og i den såkalte planleggingsfeilen. Når vi planlegger ferien neste sommer, vil vi typisk tenke på abstrakte og skjematiske sider ved ferien («slappe av», «nyte sommeren»), mens planlegging av ting som skal skje i nær fremtid gjerne vil fokusere på mer konkrete aspekter (bestille hotellrom, få fri fra jobb). Ved at planlegging fokuserer på de store linjene (abstrakt), medfører dette at vi lett undervurderer hva hver del av gjennomføringen vil kreve (konkret) og dermed tenker for optimistisk.

Teorien er formulert av psykologene Yaacov Trope og Nira Liberman.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg