complet (måltid)

Complet
Måltidet complet kalles i dag petit déjeuner.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Complet er en betegnelse på et enkelt måltid, som regel en frokost. Begrepet ble tidligere brukt innen hotell og reiseliv, men er i dag utdatert.

Faktaboks

Uttale
kɔplˈɛ
Etymologi
fransk, betyr hel, komplett

I hovedsak handler dette om café complet, en enkel frokost som består av av kaffe, ristet brød, smør og marmelade. Ordet complet er fransk og betyr helt, fullt eller komplett. Begrepet kan stå alene, men det vanligste er å si café complet, eventuelt thé complet, hvis man drikker te.

Complet gir språklige assosiasjoner til full English breakfast, men bortsett fra tidspunktet er ikke måltidene sammenlignbare. Der den engelske frokosten er et svært kraftig måltid er café complet lettere og enklere. Grunntanken er at dette måltidet ikke skal være så omfattende som tradisjonelle hotellfrokoster.

I dag har begrepet café complet gått ut av språket, og forekommer svært sjelden. Men om begrepet ikke lenger brukes, lever selve måltidet i beste velgående. Millioner av franskmenn spiser dette til frokost hver eneste dag, både i hjemmet og på den lokale cafeen, men da kalles måltidet le petit déjeuner.

Historie

Begrepet café complet ble mye brukt i reiselivs- og serveringsnæringen på 1900-tallet. Norske turisthotellers forening uttalte i 1937: «Etter påtrykk fra utenlandske gjester og utenlandske reisebyråer hadde imidlertid både café complet, lunchbord og sen middag vunnet innpass på mange hoteller langs turistrutene.» Måltidet nevnes i boken Yrkeslære for kelnere, utgitt av Norsk Hotell- og restaurantarbeiderforbund i 1942, og i Ian Flemings roman Goldfinger (1959) inntar agent James Bond café complet i den franske byen Orléans.

Dette var en tid der det franske menyspråket var mer utbredt enn i dag, noe som ga en felles mat- og måltidsforståelse på tvers av landegrenser, til nytte for både gjesten og serveringsstedet. Slik betød café complet det samme på turisthoteller i den norske fjellheimen og på den franske rivieraen.

Lite tyder på at begrepet i særlig grad har blitt brukt av franskmennene selv, men for turistenes skyld fantes begrepet ofte i franske frokostmenyer, og refereres til i guidebøker frem til 1980-tallet.

Les mer i Store Norske Leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg