Comitia var navnet på folkeforsamlingene i den romerske republikken (ca. 510–31 fvt.). Comitia kommer av «å gå sammen» og er en flertallsform, som nok henspiller på samlingen av de ulike stemmeavdelingene. Entallsformen comitium ble brukt om den fysiske forsamlingsplassen ved Forum Romanum, som huset flere folkeforsamlinger, deriblant de innledende folkemøtene (contiones). Comitia ble sammenkalt av en embetsmann for at folket skulle gi sin stemme, enten det gjaldt valg, lovgivning, viktige enkeltavgjørelser eller som domstol. Comitia var en ren avstemningsforsamling, som normalt etterfulgte en contio, hvor forslag og kandidater var blitt presentert og diskutert.

Faktaboks

Uttale
comˈitia

Concilium var et annet hyppig brukt begrep for folkeforsamling på latin, særlig i en mer vag eller generell betydning. Plebeierforsamlingen, som aldri ble åpnet for patrisierne, ble dermed aldri kalt med det offisielle comitia, men som Concilium plebis.

Ulike typer comitia

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg