color field painting

Uten tittel, olje på lerret, 299,5x442,5 cm., malt av Mark Rothko 1952-1953. Rothko anvendte her et meget stort lerret hvor han har malt rektangulært liggende felt med matt overflate i den hensikt å gi betrakteren mulighet til å synke inn i en tilstand av stillhet og meditasjon.
/REUTERS/Vincent West/Scanpix.
Uten tittel, olje på lerret, 290,2x406,4 cm., malt av Clyfford Still 1958, Art Institute of Chicago. Dette maleriet har en meget stor flate som er dekket med uregelmessige og litt taggete fargefelt som er påført med fille og pensler. Overflatens tekstur veksler mellom jevne og ujevne partier. Svart er en dominerende farge, men det er lagt inn partier med umalt lerret, hvitt og gult. Intense farger og monumentale flater kjennetegner dette maleriet som et eksempel på color field painting.
Av .

Madriscape, olje på lerret, 259,2x410,4 cm., utført 1959 av Helen Frankenthaler. Maleriet tilhører Baltimore Museum of Art. Monumentalt format og organisk flytende farger som til dels synker inn i lerretet, er typisk for denne maleren. Frankenthaler la ofte lerretet på gulvet slik at fargene kunne påføres ovenfra. Plassering av farger blir viktig.

Av .

Artikkelstart

Color field painting er abstrakt maleri med enkle og rene former og farger uten tonale kontraster, der motiv og grunn har samme verdi. Bildets tema er dets form.

Faktaboks

Uttale
kˈʌləfi:ld pˈeintiŋ
Også kjent som
colour field painting

Maleriene er vanligvis svært store, men skal likevel sees på nært hold for å utfylle hele synsfeltet til iakttageren. Betegnelsen dekker visse sider ved abstrakt ekspresjonisme hos malere som Ad Reinhardt, Mark Rothko og Barnett Newman, og arbeider av den etterfølgende generasjon sent i 1950-årene, som Morris Louis, Kenneth Noland, Jules Olitski.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg