Coleslaw er en salat laget av strimlet kål, vanligvis hodekål, blandet med dressing. Dressingen er som regel enten basert på vinaigrette eller majones. Ofte brukes andre ingredienser i tillegg til hodekål, for eksempel rødkål, finsnittet gulrot, løk, paprika, pære eller eple.

Faktaboks

Uttale
kˈoulslå
Etymologi
via amerikansk-engelsk coleslaw, etter nederlandsk koolsla, forkortet form av kool-salade ‘kålsalat’

Opprinnelig er coleslaw, eller koolsla, fra Nederland, og har vært et vanlig tilbehør siden midten av 1700-tallet. I den nederlandske kokeboka De Verstandige Kock fra 1770 kan man finne en oppskrift på koolsla som består av strimlet hodekål, smeltet smør, eddik og olje. Varianten med majones er av nyere dato, siden majones først ble vanligere utover på 1800-tallet.

Coleslaw
Coleslaw.
Coleslaw
Av /iStockphoto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg