coendu

Coendu prehensilis
Av .

Artikkelstart

Coendu er en art i familien trepiggsvin. Det er en stor gnager med lang hale. Halen fungerer som gripehale når dyret klatrer rundt oppe i trærne, den bruker oversiden til å gripe med. Piggete hår og stram lukt er andre særlige kjennetegn.

Faktaboks

Uttale
coˈendu
Etymologi
Coendou er det brasilianske navnet for trepiggsvin, mens prehensilis stammer fra det latinske prehenso, «evne til å holde», etter artens gripehale.
Også kjent som
Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie trepiggsvin (Erethizontidae) / Art Coendu Coendou prehensilis

Beskrivelse

Coendu, eller «brasiltrepiggsvinet», er en ganske stor gnager med kroppslengde inntil 56 cm og vekt inntil fem kg. Hodet er firkanta med små øyne og ører. Snuten er også firkanta. Føttene er brede med store tredeputer. Pelsen er mørkebrun.

Halen er like lang som kroppen og den ytterste tredjedelen er uten pels. Denne delen kan rulles oppover og gripe rundt ei grein. Gripeflaten er dermed på oversiden av halen, i motsetning til alle andre dyr med gripehale som har den på undersiden.

Resten av halen er dekket av korte pigger. Hele kroppen er dekket av pigger som varierer i lengde. Piggene er enten to- eller trefarga, men kvite ytterst. De blir inntil 11 cm lange og lenger enn pelsen, slik at dyret virkelig har et piggete utseende.

Levevis

Som navnet tilsier lever coenduen oppe i trærne, gjerne i den øverste halvdelen av treet. Coenduen er en dyktig klatrer. Gripehalen er en ekstra sikring mot å falle ned. Dette er kanskje spesielt nyttig siden dyret er nattaktivt. Om dagen gjemmer det seg i et trehull eller blant tette blader.

Coenduer spiser frukt, frø, skudd og bark, dessuten noe blader. Pelspleien er kanskje litt vanskelig med så mange pigger, for dyret skal lukte moskusaktig. Voksne dyr utsondrer stadig stramtluktende sekreter fra kjertler.

Utbredelse

Dette trepiggsvinet har en vid utbredelse over det meste av det nordlige Sør-Amerika, fra Colombia til det nordvestre Argentina. Arten finnes over hele Brasil. Den finnes både i regnskog, i tørrere skoger og i skogbevokste elvedaler på savanne.

Slekten Coendu, eller snohaletrepiggsvin, består av 15 arter. Det antas at alle disse kan sno halen og bruke den som en gripehale. De fleste artene lever i Sør-Amerika, mens én art lever i Mellom-Amerika. De fleste har en temmelig begrenset utbredelse som overlapper lite med andre arter, da bortsett fra coenduen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg