coendu

«Brasiltrepiggsvin», gnagerart i familien trepiggsvin (Erethizontidae). Coendou er det brasilianske navnet for trepiggsvin, mens prehensilisstammer fra det latinske prehenso, «evne til å holde», etter artens gripehale.

Faktaboks

Uttale
coˈendu
Også kjent som

Coendou prehensilis

Beskrivelse

«Brasiltrepiggsvinet» er en ganske stor gnager med kroppslengde inntil 56 cm og vekt inntil 5 kg. Hodet er firkanta med små øyne og ører. Snuten er også firkanta. Føttene er brede med store tredeputer. Pelsen er mørkebrun.

Halen er like lang som kroppen og den ytterste tredjedelen er uten pels. Denne delen kan rulles oppover og gripe rundt ei grein. Gripeflaten er dermed på oversiden av halen, i motsetning til alle andre dyr med gripehale som har den på undersiden. Resten av halen er dekka av korte pigger. Hele kroppen er dekka av pigger som varierer i lengde. Piggene er enten to- eller trefarga, men kvite ytterst. De er inntil 11 cm lange og lenger enn pelsen, slik at dyret virkelig har et piggete utseende.

Levevis

Som navnet sier lever «brasiltrepiggsvinet» oppe i trærne, gjerne i den øverste halvdelen av treet. Gripehalen er en ekstra sikring mot å falle ned, kanskje spesielt nyttig siden dyret er nattaktivt. Om dagen gjemmer det seg i et trehull eller blant tette blader. «Brasiltrepiggsvinet» er en dyktig klatrer. Det spiser frukt, frø, skudd og bark, også noe blader. Pelspleien er kanskje litt vanskelig med så mange pigger, for dyret skal lukte moskusaktig. Voksne dyr utsondrer stadig stramtluktende sekreter fra kjertler.

Utbredelse

Dette trepiggsvinet har en vid utbredelse over det meste av det nordlige Sør-Amerika, fra Colombia til det nordvestre Argentina. Arten finnes over hele Brasil. Den finnes både i regnskog, i tørrere skoger og i skogbevokste elvedaler på savanne.

Slekten Coendu, eller snohaletrepiggsvin, består av 15 arter. Det antas at alle disse kan sno halen og bruke den som en gripehale. De fleste artene lever i Sør-Amerika, mens én art lever i Mellom-Amerika. De fleste har en temmelig begrensa utbredelse som overlapper lite med andre arter (bortsett fra med «brasiltrepiggsvinet»).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg