En isavkjølt, oftest alkoholholdig drikk blandet av forskjellige brenneviner, viner (særlig vermut), fruktsafter osv. Om opprinnelsen til ordet cocktail er gitt mange forklaringer uten at ekspertene er blitt enige. Gin var lenge enerådende som «hjertet» i en cocktail (f.eks. i dry martini). I USA har man også lenge nyttet amerikansk eller kanadisk whisky (f.eks. i Manhattan). Fra Latin-Amerika stammer skikken å bruke lys, nøytral rom (daiquiri). Senest har vodka vunnet innpass som en nøytral basis i en rekke cocktailoppskrifter. Av de mer kjente cocktailer kan nevnes Dry Martini, Bloody Mary, Cuba Libre, Old Fashion og Side Car. Vanligste alkoholfrie alternativ er Driver.

COCKTAILS (SHORT DRINKS) SOM SKAL RØRES
Bloody Mary 1 del vodka, 3 deler tomatjuice, 1 dråpe Tabasco, 1 dash Worcester sauce, salt, pepper og isbiter
Dry Martini 1 del tørr fransk eller italiensk hvit vermut, 2 deler gin, dusjes med sitronskall, pyntes med oliven
Manhattan 1-2 dråper Angostura bitter, 1 del søt italiensk vermut, 2 deler rye whisky
Old Fashioned 1 sukkerbit, 2 dråper Angostura bitter, rye eller bourbon whisky, isbiter, sitronskall, dekoreres med appelsinskiver og kirsebær
Screwdriver 3 deler appelsinsaft, 1 del vodka, isbiter
COCKTAILS (SHORT DRINKS) SOM SKAL RYSTES
Boomerang 1 del whisky, 1 del fransk eller italiensk tørr vermut, 1 del punsj, 1 dash Angostura bitter, 1 dash sitron
White Lady 1 del sitronsaft, 1 del hvit curaçao eller triple sec, 2 deler konjakk, kirsebær
MIXED DRINKS; MEDIUM SIZED DRINKS
Sours whisky, gin eller brennevin, eller vin med sitrusfrukter, 1 teskje melis, 2 dråper Angostura bitter, rystes med isbiter, påfylles litt soda
Slings som Sours, men med likør istedenfor melis
ALKOHOLFRIE DRINKER
Carib Cream 1 liten skrelt banan, 5 cl sitronjuice, 5 cl melk, 1 ts finhakkede valnøtter
Lemon squash sitron, sukker, vann eller soda
Safe Drive 7 cl Merlino, 1 dash Angostura, soda, appelsinskive

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.