coach

Artikkelstart

Coach er et engelsk ord, og var i eldre tid en stor firehjuls, innelukket vogn, særlig en diligence. Ordet ble også brukt om føreren av vognen, a coachman. Coach er samme ord som kusk, en fører av et hestekjøretøy.

Faktaboks

Uttale
koutʃ
Etymologi
via engelsk coach, fransk coche ‘vogn, diligence’, tysk Kutsche, fra ungarsk kocsi szeker ‘vogn fra Kocs’ (Kocs er en by i Ungarn som var kjent for hestevogner med fjæring); samme ord som kusk

Ordet kan også brukes om en jernbanevogn med sitteplasser, en turistbuss, en liten todørs bilmodell eller økonomiklasse på fly.

I overført betydning brukes også coach om en privatlærer, en instruktør eller en veileder. I denne betydningen brukes ordet nå gjerne om en ledertype som leder og styrer ved å gå aktivt inn og personlig motivere og hjelpe sine underordnede. Coach betegner også en mellomting av en terapeut og en konsulent som gjennom et tett og personlig samarbeid med klienten skal hjelpe vedkommende med for eksempel personlig utvikling, karrierebygging eller røykeslutt. Se coaching.

I idrett er en coach en trener, oftest profesjonell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg