Klementin
Nordmenn spiser 27 000 tonn klementiner i året.
Klementin
Klementinens opphav som en krysning mellom mandarin og appelsin, etter Ollitrault et al. 2012.
Klementin
Lisens: CC BY SA 3.0

Global produksjon av klementiner, 1961-2021

1961 2835347
1962 2858715
1963 3000331
1964 3458637
1965 3594574
1966 4481412
1967 4425299
1968 5252955
1969 5186427
1970 5906851
1971 6091418
1972 7511654
1973 7462195
1974 7616679
1975 8132300
1976 7586427
1977 8245892
1978 8150735
1979 8840236
1980 8655254
1981 8638538
1982 9325418
1983 10045842
1984 8602661
1985 10019710
1986 10536883
1987 11563119
1988 10782722
1989 13056850
1990 12542391
1991 13834316.14
1992 14140946.07
1993 14657406.81
1994 15226668.07
1995 16307246.63
1996 16054063.52
1997 19298285.79
1998 17833919.93
1999 20317712.82
2000 18614685.05
2001 21158959.44
2002 21441694.66
2003 22123067.24
2004 23640269.75
2005 24178053.35
2006 26129385.71
2007 20605457.82
2008 21557387.93
2009 22530344.57
2010 24227822.93
2011 27546384.18
2012 28007754.84
2013 29106395.06
2014 31275633.03
2015 33384534.02
2016 32436205.43
2017 32947177.32
2018 34471431.57
2019 38947541.33
2020 39105344.79
2021 41950301.66
Kilde: FAOSTAT

Klementin er en oransje sitrusfrukt som vokser på klementintreet. Klementinen er litt flattrykt, oftest steinfri og med tynt, oransjefarget skall. Den ligner mandarin både av utseende og på smak.

Faktaboks

Uttale
klementˈiner
Etymologi
clementiner, etter den algeriske presten P. Clement som frembrakte frukten i 1902
Også kjent som
clementiner
Vitenskapelig navn
Citrus clementina
Beskrevet av
hort. ex Tanaka
Årlig global produksjon
42,0 millioner tonn (2021). Totalproduksjon av mandarin, klementin og tangerin

Import til Norge

Klementin er en av våre mest importerte sitrusfrukter, spesielt rundt juletider, og produseres i Spania, Marokko, Korsika og Sør-Afrika. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt ble klementinen introdusert for det norske markedet i 1963, og tok gradvis over mer og mer av markedet fra mandarinen. Rundt 1990 ble klementinen nærmest enerådende som ferskvare, og mandarinen ble i hovedsak forvist til hermetikkhylla.

Selv om det i mange år bare fantes klementiner i butikkene, ble de to fruktene stadig forvekslet. Ifølge en undersøkelse YouGov utførte for Bama i 2011, trodde 28 prosent av de spurte at frukten het mandarin. I en lignende undersøkelse MMI gjorde for Bama i 2006, trodde 32 prosent av de spurte at frukten het mandarin.

I årene rundt 2020 har nye sorter mandarin kommet på markedet, og klementiner og mandariner selges litt om hverandre. Mandariner har sesong sensommer og vinter, mens klementiner er i hyllene hele året. Vi importerer om lag 30 000 tonn klementin/mandarin årlig til Norge, og cirka halvparten spises i desember måned.

Klementinens opprinnelse

Opprinnelsen til klementinen er omdiskutert. Den er oppkalt etter Clément Rodier, en fransk misjonær stasjonert i Algerie, som etter sigende skal ha dyrka den første klementinen. Den franske botanikeren Louis Charles Trabut besøkte Rodier i 1902. Han mente klementinen var en krysning mellom mediterransk mandarin (Citrus reticulata) og pomerans (Citrus aurantium), og foreslo navnet 'Clementine' etter Rodier. På 1960-tallet ble dette bestridt av Henri Chapot, som mente klementinen var av orientalsk opprinnelse, sannsynligvis kinesisk, og i nær slekt med kantonesisk mandarin.

I nyere tid har sitrusfruktenes opphav generelt, og klementinens spesielt, blitt undersøkt med genetiske markører som kloroplast-DNA, mitokondrielt DNA og diverse fingeravtrykksmetoder. For sitrusfruktene generelt, er konklusjonen at alle sitrusfrukter stammer fra ulike krysninger mellom to eller flere av fire opprinnelige arter: papeda eller villsitron (Citrus subgenus Papeda), sukatsitron (Citrus medica), mandarin (Citrus reticulata) og pomelo (Citrus maxima). For klementinen spesielt tyder analysene på at klementinen er en krysning mellom mandarin og appelsin (Citrus sinensis), som igjen er en krysning mellom mandarin og pomelo.

Klementinsorter

  • Clausselina er en krysning mellom klementin og satsuma.
  • Fortuna er en krysning mellom klementin og tangerin.

Næringsinnhold

Per 100 gram.

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
75 % 88 gram 180 43 8,7 gram 8,7 gram 0,1 gram

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

klementiner
Citrus clementina
GBIF-ID
9313794

Kommentarer (3)

skrev Birge Bonsaksen

I artikkelen står det "Rundt 1990 ble klementinen enerådende som ferskvare, og mandarinen ble forvist til hermetikkhylla."
Nederst er det en lenke til opplysningskontoret for frukt og grønt, der står det at det selges mandarin i Norge i andre deler av året.
Finner også andre kilder som sier at mandarin fra sør-afrika er i sesong rundt juli og at de selges i Norge.
Alt dette kan jo ikke være sant samtidig.
MvH Birge

svarte Guro Djupvik

Hei, Birge.
Takk for oppmerksom lesning, du har rett i at dette ikke henger på greip. Fagansvarlig vil sjekke hva som stemmer og oppdatere.

Vennlig hilsen Guro Djupvik i redaksjonen

svarte Marte Holten Jørgensen

Fagansvarlig eksisterer ikke, men forfatteren er klar over problemet og har prøvd å skrive om noe. Greia er at da artikkelen ble skrevet, var mandariner så og si ikke å oppdrive. Men siste fem år har dette blitt endra.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg